Kisebb lett a Fiat Chrysler profitja

http://www.autogaleria.hu

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) működési profitja a tavalyi utolsó negyedévben, éves profitja ugyanakkor kisebb lett a becsültnél.

A világ hetedik legnagyobb autógyártója szerdán közölte, hogy a december végével zárult három hónapban 1,64 milliárd euró volt a működési eredménye, ami 39 százalékos növekedés éves összehasonlításban és felülmúlta az elemzői várakozásokban szereplő 1,3 milliárd eurót.  A negyedéves adózott eredmény azonban 40 százalékkal, 251 millió euróra esett.

A negyedéves értékesítési árbevétel 11 százalékkal, 30,1 milliárd euróra emelkedett, szintén jobb lett az elemzők által vártnál.  A múlt év egészében az FCA profitja 40 százalékkal, 377 millió euróra zsugorodott a 2014-es 632 millió euróról. A szakértői várakozásokban lényegesen nagyobb, 540 millió eurós profit szerepelt.

A Chrysler amerikai járműgyártó az FCA 18 százalékos éves bevételnövekedését segítette azzal, hogy saját eladásai az észak-amerikai piacon tavaly 30 százalékos bővüléssel elérték a 70 milliárd eurót. A latin-amerikai eladások 25 százalékkal csökkentek, Ázsiában pedig 22 százalékkal mérséklődtek, miközben Európában 13 százalékkal nőttek.  Az FCA tavalyi bevétele 18 százalékkal, 113 milliárd euróra emelkedett, ami valamivel felülmúlta a szakértői várakozások 112 milliárd eurós átlagát.