Afrikai bányákba fektet a Bosch

Bosch

Afrikai bányaipari beruházásokkal bővíti tevékenységi körét a német Bosch autóipari alkatrész- és részegység-beszállító vállalat.

Michael Kloss, a Bosch konszern Szaharától délre fekvő afrikai területekért felelős igazgatója a Mining Indaba bányaipari konferencián hétfőn Fokvárosban elmondta, hogy az autóipari technológiai konszern 10-ről 24-re tervezi növelni afrikai telephelyei számát, tevékenységi profilját pedig bányaipari beruházásokkal bővíti.
A Bosch beruházási listáján Angola, Nigéria, Mozambik, Kongó, Etiópia és Zambia szerepel – mondta.
Az ipari beruházások legnagyobb akadálya Afrikában az elégtelen áramellátás – mutatott rá. A Szaharától délre fekvő területek egymilliárdos lakosságának 70 százaléka nem részesül állandó áramszolgáltatásban.
A kontinens az Afrikai Fejlesztési Bank adatai szerint 150 Gigawatt elektromos áramtermelő kapacitással rendelkezik, ami nagyjából Belgium áramtermelési kapacitásának felel meg. A ténylegesen rendelkezésre álló áramtermelési kapacitás azonban a karbantartási hiányosságok és a vezetékek állapota miatt még ennél is jóval kevesebb.
A Bosch fő afrikai telephelyén, Dél-Afrikában például a vállalat üzemei tavaly összesen több heti áramkimaradásnak voltak kitéve. Ezért a Bosch maga fogja termelni az áramot afrikai telephelyein – mondta.