400 millióból fejlesztett a Melecs Győrben

Mintegy 1500 négyzetméterrel bővült az elektronikai berendezéseket gyártó osztrák Melecs EWS GmbH győri telephelye, az új csarnokrész építése 400 millió forintba került.     Tóvizi Szilveszter ügyvezető az MTI-nek elmondta, a fejlesztést az új projektek miatt kellett megvalósítani, a csarnokban például LED-es hátsó lámpákat gyártanak autókhoz.

Elmondta, a győri telep portfóliója folyamatosan bővül a 2010-es alapítás óta. Először csak háztartási gépekhez készítettek elektronikai eszközöket, majd 2013-tól kezdődött az autóipari beszállítás, a fénytechnikai termékek, aztán a tachográfok gyártásával – mondta.

Bernhard Pulferer, az anyacég egyik tulajdonosa, alelnöke hozzátette: a csarnokbővítéssel a foglalkoztatottak létszáma is emelkedni fog két éven belül, mintegy 150 fővel. Jelenleg a győri fióktelepen mintegy 370-en dolgoznak.

Elmondta azt is, hogy a bérgyártó cégcsoportnak az ausztriai Siegendorfban, Linzben, Bécsben, Lenzingben valamint a cseh Tepliceben és a kínai Wuxiban van még telephelye. Ez utóbbi nyárra fog elkészülni, és kizárólag a kínai, illetve az ázsiai piacra termel majd.

A győri üzem évente 15 millió elektronikai terméket állít elő, ami a mostani fejlesztés hatására legalább 30 százalékkal nő – mondta Tóvizi Szilveszter az MTI-nek. Arra is kitért, hogy a magyar cég a kezdetektől fogva nyereséges, az induláskor közel 30 millió euró értékű gyártást könyvelhetett el, amit napjainkra megduplázott.

Az osztrák székhelyű vállalatcsoport 2009-ben a Kínába települő Siemens menedzsment egy részének a kiválásával jött létre. A Melecs már az alapítás évében mintegy 100 millió eurós (31,5 milliárd forint) forgalmat bonyolított le, és a bevételeik azóta is emelkednek. A nyilvános adatok szerint a 2013 októberében kezdődött és 2014 szeptember végén zárult gazdasági évben például mintegy 147 millió euró (47 milliárd forint) árbevételt értek el.