Újabb szakaszt tett meg a napelemes repülőgép

Az Ohio állambeli Daytonban szállt le a Solar Impulse 2 svájci gyártású napelemes repülőgép világ körüli útja legutóbbi szakaszán helyi idő szerint szombat este.

A gép szombaton hajnali 5 órakor szállt fel a tulsai repülőtérről, útja Daytonig 17 órán át tartott. A Solar Impulse a jövő hét első napjaiban még a városban marad, a továbbindulás időpontját csak 24 órával előtte tudják megmondani – idézte a Dayton Daily News a legénység szóvivőjét.

A Föld körüli út 2015-ben kezdődött Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, a napelemes repülő leszállt többek között Ománban, Mianmarban, Kínában és Japánban.

Legalább még egy amerikai állomása lesz: New Yorkban landol, mielőtt átrepülne az Atlanti-óceán felett, hogy Európába vagy Észak-Afrikába érjen – olvasható a kalandot dokumentáló weboldalon.

A New Yorkba tartó út nagy kihívásnak ígérkezik, három forgalmas légi kikötő járataival találkozik odafent a Solar Impulse – mondta a weboldal egy élő közvetítésében Niklaus Gerber légi irányítási szakértő, aki a gép útvonalának tervezésében segít.

A 2,3 tonnás, együléses repülőgépet 17 ezer napelem működteti. A nap közben felvett és eltárolt energiával éjszaka is képes repülni. A projekt 2002-ben indult, hogy a megújuló energiák fontosságára és az innováció erejére felhívja a világ figyelmét.