Visszaesett a német ipari termelés

A vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent az ipari termelés Németországban márciusban az előző hónaphoz képest.

A német statisztikai hivatal (Destatis) közölte, hogy a szezonálisan és naptári hatással kiigazított adatok szerint 1,3 százalékkal esett vissza az ipari termelés februárhoz képest. Elemzők 0,4 százalékos zsugorodásra számítottak márciusra az előző havi 0,7 százalékos csökkenés után. Éves összevetésben 0,3 százalékkal bővült Németország ipari termelése márciusban az előző hónapban mért 2,0 százalékos növekedés után. Piaci elemzők azonban a tényadatnál nagyobb, 1,0 százalékos növekedést vártak márciusról.

Havi összehasonlításban, az energia- és az építőipari ágazatot nem számolva, az ipari termelés 1,2 százalékkal zsugorodott. Az építőipari termelés 3,2 százalékkal, a termelési eszközök gyártása 1,4 százalékkal, a félkész termékek előállítása 1,3 százalékkal, a fogyasztási cikkek termelése pedig 0,2 százalékkal csökkent, miközben az energiatermelés 0,3 százalékkal emelkedett.

A német gazdasági minisztérium közlése szerint a vártnál rosszabb márciusi adatok dacára az év első három hónapjában 1,8 százalékkal növekedett az ipari termelés éves összehasonlításban, köszönhetően az erős évkezdésnek. A rendelésállomány növekedése és a kedvezőbb üzleti várakozások arra utalnak, hogy a német ipar teljesítménye javulni fog a következő hónapokban.