14,5 milliárd eurós bevételre tett szert az Audi

Az Audi konszern sikeres első negyedévet zárt 2016-ban. Az év első három hónapjában a vállalat 14,511 milliárd eurós árbevételre tett szert. A működési eredmény elérte az 1,202 milliárd eurót.

Január és március között az autógyártó összesen 455 754 járművet adott át ügyfeleinek, amely négy százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában regisztrált eredmény (2015. január – március: 438 171 darab). A 14,511 milliárd eurós árbevétel egy százalékkal marad el a 2015 első negyedévében elért eredménytől (2015. január – március: 14,651 milliárd euró), amelynek elsődlegesen a kedvezőtlen árfolyam-változások és az egyes piacokon tapasztalt erős verseny az oka.

A vállalat működési eredménye elérte az 1,202 milliárd eurót (2015. január – március: 1,422 milliárd euró), amely már tartalmazza a valószínűsíthetően hibás Takata légzsákokkal kapcsolatosan felmerülő negatív hatású különleges tételeket is. Az Audi együttműködik az Egyesült Államok közlekedésbiztonsági hatóságával (US National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA) annak érdekében, hogy meghatározzák, hány további Audi modell lehet érintett egy esetleges visszahívásban az Egyesült Államokban. Az Audi erre az esetre 100 millió eurót különített el az első negyedévben. Különleges tételek nélkül a vállalat működési eredménye elérte az 1,302 milliárd eurót (2015. január – március: 1,422 milliárd euró), az operatív árbevétel-arányos nyereségráta pedig 9 százalékra adódott (2015. január – március: 9,7 százalék).

Az idei évben az Audi a márka jövője szempontjából több fontos területen is meghatározó lépéseket kíván tenni: a Q2 személyében egy teljesen új modell mutatkozik be, Mexikóban megkezdi működését a márka új gyára, az Audi sikermodelljei, a Q7 és az A4 pedig meghatározó nemzetközi piacokon debütálnak. Az Audi konszern az idei év beruházási kiadásaira több, mint 3 milliárd eurót irányzott elő.

Az Audi konszern adózás előtt eredménye 2016 első negyedévében elérte a 959 millió eurót (2015. január – március: 1,497 milliárd euró), az adózás előtti árbevétel-arányos nyereségrátája pedig 6,6 százalékra csökkent (2015. január – március: 10,2 százalék). Az előző év hasonló időszakához viszonyított változást elsősorban árfolyam-fedezeti ügyletekből származó piaci értékelési hatások okozták.

Az Audi konszern céljai az idei évre változatlanok. A 2016-os évben az Audi az ügyfeleknek átadott járművek számának mérsékelt emelkedésére számít. A gazdasági feltételektől és az árfolyam alakulásától függően a prémium autógyártó az árbevétel enyhe növekedését várja. Az Audi számításai szerint néhány kulcsfontosságú piacon tovább folytatódik az erős verseny. További szempont az autóipart érintő technológiai váltás, amely az alternatív hajtásrendszerek és a digitalizáció térhódítása irányába halad. Mindazonáltal az Audi idén is célul tűzte ki, hogy az operatív árbevétel-arányos nyereségrátát a 8-10 százalék közötti stratégiai célsáv tartományban tartsa.

Az Audi A8 következő generációjával az Audi most először jelenik meg sorozatgyártásban az autonóm vezetés rendszerével. 2018-ban pedig a márka bemutatja első, teljesen elektromos sorozatgyártású modelljét is.

Jó volt a május
Az új modelleknek köszönhetően jelentősen növelte eladásait májusban az Audi. Világszerte 164 ezer autót értékesített, 6,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A legnagyobb növekedést Európában érte el az Audi, 9,7 százalékkal, 76 ezerrel nőtt az eladott autók száma. Németországban az Audi 13 százalékkal több autót adott el az idén, mint tavaly májusban. Kínában eladásai 5,5 százalékkal, 47 ezerre emelkedtek. Az Egyesült Államokban 1,6 százalékkal több autót értékesített, 18,7 ezret, az idén májusban azonban az eladásokra két nappal kevesebb állt rendelkezésére mint a bázis időszakban. Az Audi az év eleje óta 784 ezer autót értékesített, 5,3 százalékkal többet, mint 2015 azonos időszakában