Lassult a robotok iránti kereslet

Alapvetően a kínai kereslet fékeződése miatt az előző évinek kevesebb mint felére lassult az ipari robotok eladásának növekedési üteme tavaly a világban.

Az International Federation of Robotics (IFR) szerdán azt közölte, hogy tavaly az ipari robotok globális eladásának növekedése 12 százalékra mérséklődött a 2014-es 29 százalékról, de így is meghaladta a szervezet által várt 8 százalékot. Kínában az ipari roboteladások növekedési üteme 17 százalékra esett tavaly az egy évvel korábbi 56 százalékról. Az IFR adatai szerint tavaly megduplázódott a Mexikóban eladott ipari robotok száma.

A nemzetközi szervezet szerint a kínai piac továbbra is nagyon fontos a külföldi ipari robotgyártók számára, ugyanakkor a kínai ipari robotok előállítóinak a piaci részesedése 31 százalékra emelkedett tavaly az előző évi 25 százalékról.

Kína után Dél-Korea volt tavaly a világ második legnagyobb ipari robot piaca, amelyet Japán, az Egyesült Államok és Németország követett. Ötükre esik a világon eladott ipari robotok háromnegyede.