Egyesülne a Linde és a Praxair

A Linde és a Hyundai közös vállalkozása a müncheni BeeZero autómegosztó
Egyesülésről tárgyal bennfentes körökből származó információk szerint a Magyarországon is jelen lévő német Linde AG és az amerikai Praxair, a fúzióval a világ legnagyobb ipari- és egészségügyi gázgyártó konszernje jönne létre, megelőzve a francia Air Liquide-t.

A megbeszélések azonban kezdeti stádiumban vannak, kevés konkrétumra terjednek ki, és egyáltalán nem biztos, hogy sikerre vezetnek. A Praxair állítólag a Linde felvásárlására törekszik, a német cég viszont egyenlők egyesülését akarja. Szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy az ügylet részvénycserével valósul meg.    Mind a Linde, mind a Praxair elzárkózott az értesülés kommentálásától.

A két cég azonos súlycsoportba tartozik. A Linde piaci tőkeértéke 30,4 milliárd dollár, a Praxairé pedig 33,7 milliárd dollár. A Praxair árbevételét tekintve csak fele akkora mint a Linde, de jóval nyereségesebb. Az amerikai vállalat átszámítva 9,6 milliárd euró árbevétel mellett 1,5 milliárd euró nyereséget ért el, míg a Linde 18 milliárd euró bevétel után csak 1,15 milliárd euró nettó nyereséget mutatott fel.

Az ipari és egészségügyi gázok világpiacán csak néhány domináns szereplő van. Ezért a versenyhatságok jóváhagyását nem lesz egyszerű megnyerni, mert ha megvalósulna a fúzió, akkor a piacot lényegében három nagyvállalat, a Linde/Praxair, az Air Liquide és az amerikai Air Products uralná.    A tőzsde jól fogadta a hírt, a Linde árfolyama 9 százalékkal szökött fel Frankfurtban.

A Linde AG a Linde Gáz Magyarország Zrt. révén van jelen a magyar piacon, a cég 1992-ben alakult meg répcelaki székhellyel.