Terjed Magyarországon az Ipar 4.0

Az ipari gyártással foglalkozó vállalatok 67 százaléka digitalizációs fejlesztéseket tervez a következő három évben, a fejlesztésektől a megkérdezettek 91 százaléka a termelés folyamatainak jobb nyomon követését, 85 százaléka a tervezés hatékonyságának növelését, 78 százaléka pedig a termelési hibák erőteljes csökkentését várja – derül ki a Siemens Zrt. megbízásából a GKI Digital által mintegy 2000 magyar közép- és nagyvállalat körében készített legfrissebb reprezentatív felmérésből.

A kutatás az energiaágazat, az egészségügy, a közlekedés, az ipari gyártás, a szállítás, valamint a közlekedés és ingatlanfejlesztés, illetve az üzemeltetés területén működő cégekre vonatkozik.

Kiemelték: a felmérésbe bevont vállalatok 61 százaléka már több mint 3 éve folytat digitalizációs fejlesztéseket, korszerűsítéseket. Bár a válaszadók szerint a fejlesztések túlnyomó részben sikeresnek tekinthetők, arra is felhívták a figyelmet, hogy a jövőbeni informatikai fejlesztéseket hátráltathatja például a tulajdonos vagy az anyavállalat ellenállása, illetve a képzett munkaerő hiánya.

A közlemény idézi Jeránek Tamást, a Siemens Zrt. divízióvezetőjét, aki kifejtette: a digitalizáció alapvetően változtatja meg az ipari gyártást, ugyanis azok a vállalatok, amelyek sikeresen birkóznak meg a hátráltató tényezőkkel, jelentős versenyelőnyre tesznek szert. A fejlesztések révén gyorsabban és költséghatékonyabban végezhető a gyártás teljes folyamata a tervezéstől a kivitelezésig – tette hozzá.

A Siemens AG a világ több mint 200 országában van jelen és mintegy 350 000 munkavállalót foglalkoztat. A 2015. szeptember 30-ával zárult gazdasági évben a vállalat 75,6 milliárd eurós árbevételt és mintegy 7,4 milliárd euró adózás utáni eredményt ért el.

A magyarországi Siemens-csoport tagja a Siemens Zrt., a Siemens Healthcare Kft., valamint az evosoft Hungary Kft. A csoport tevékenysége az energia, az infrastruktúra, az ipar, és az egészségügy területére terjed ki.