BMW X4 teszt: mini X6

Gazdagon felszerelt tesztautónk mindennel megkínál, amit ma a BMW adni tud: sportos örömök, technikás izgalmak, a jólét élménye.

Hogy néz ki?

A BMW-nek nagyon bejött az X6, a kupésított utcai terepjáró, így nem meglepő, hogy megszületett kisebb testvére, a BMW X4. A forma az X6-tól származik, a technikai alapokat pedig az X3 adja, de annál hosszabb és alacsonyabb. Alapfelszereltség a lamellás kuplungos automatikus összkerékhajtás (xDrive), a motorok a hármas szériából ismerősek. Mini X6, X3 kupé, megemelt 3-as GT: mindhárom BMW-hez hasonlít valamiben az X4, ami valójában nem más, mint divatterepjáró a szó szoros értelmében. Sportos kupé, emelt hasmagassággal, öt ajtóval és tágas belső térrel valamint egészen jól használható csomagtartóval. Ilyen állat pedig nincs, és mégis. Ez az X4. Minden ízében szexi, izgalmas divatcucc, trendi, hipszter és nagyon nőies.

81-1024x768

Az X4 az én szememben inkább Y4, bár nem vagyok nagyon otthon a kromoszómákban. Az X6 kicsinyített mása, hasonló élményeket ad, kisebb motorral, kisebb térfogatban és valamivel, de nem sokkal olcsóbban. Amilyen jól néz ki kívülről, olyan kellemes belülről is a kocsi, a bőrök és a puha műanyagok tapintása mennyei, az illatok barátságosak, a technika tanulható, tele van okosságokkal a kocsi. Látványos a színes vetített kijelző, amely a navigáció, a ráfutás veszélyére figyelmeztető, a nappali gyalogosfelismerő és a távtartós tempomat jelzéseit is a szemünk elé közvetíti, nem maradunk le semmiről, nekünk csak az utat kell figyelnünk, a sebességhatárok is megjelennek a látómezőnkben.

42-1024x768
Az xLine csomag inkább szemfényvesztés: off-roados hatású műanyag alvázvédő, kétszínű könnyűfém keréktárcsák, valamint különleges bőrkárpitok jellemzik. Az oldalküszöbök, a BMW vese, a kipufogók és az ablakkeretek selyemfényű alumínium borítást kaptak.

Hogy megy?

Amikor átvettem a kocsit, egy kolléga megjegyezte: eszik és nem megy. Azt hittem, csak rosszmájú ítélet volt, de részben igaza lett. Nem takarékos egyáltalán, a BMW-ket sokkal kisebb étvágyúaknak ismertem meg, még a V8-s régebbi M3-as is kevesebbet fogyasztott nálam (és az jobban ment azért, nem kicsivel). Bár 245 lóerős, mégsem illik a négyhengeres turbómotor a közel 1,8 tonnás testhez, inkább egy hathengeresre szavaztam volna, az 30d jobb választás lehet. Nem az ereje volt kevés, hanem a tapasztalata, úgy értem, hogy nem dolgozik elég kifinomultan, kissé nyegle, nyers és erőszakos. Eco pro takarékos módban használva finomodik a viselkedése, de sport módban már megint kezelhetetlen kamasz(lány) lesz belőle. Sok hisztivel, kevés előrelátással és tapintattal, szinte semmi megbánással.

22-1024x768

Tetszett vitorlázó módja, eco pro üzemben levesszük a lábunkat a gázról, az autó motorfék nélkül suhan és alig lassul. Halk (egy erdős részen álltam meg fotózni, de a járó motor nem zavarta meg a fácánpopulációt, amely csak később, a mozgásomra szállt el), ám kigyorsításkor nem tud uralkodni magán, akkor előjön magas és kiforratlan énekhangja, amelyről kiderül, hogy még csiszolni kell, mint Hajós András hangját egy doboz cigi után.

350 newtonméteres nyomatéka (1250-4800-as percenkénti fordulaton) 6,4 másodperces százas sprintre teszi alkalmassá. Kilencven kilométer/órás sebességnél 1500-at, száznál 1700-at, 110-nél kétezret, 120-nál 2050-et, 130-nál 2200-at forog percenként a főtengely. A BMW X4 xDrive28i jól megy és fogyaszt, a több mint 400 kilométere országúti teszten 9,3 literes átlagot mértünk 100 kilométerenként. Végsebessége 232 kilométer/óra.

111-1024x768

Milyen vezetni?

Magasan ülünk (az X3-asnál 2 centivel lejjebb), majdnem egy X6-os nyergében érezzük magunkat. Ha a kocsi kisebb is annál, az arcunk legalább akkora. Gyorsan összeszoktam, tesztett a vezetése, az xDrive mindig résen van, stabil, kizárt, hogy kibillentsük egyensúlyából. A vezetéstámogató rendszerek diszkrétek, nem avatkoznak bele a vezetésbe, csak halkan, távolról jelzik, ha véleményük van. A főnökök mi vagyunk.

62-1024x768

Terepre nem ajánlott, de 20 centis hasmagassága elboldogul a rosszabb földutakkal és erdőszéli mezők magas füvében is magabiztos, sőt még a szőlőtőkék között is autózhatunk vele. Minden azon múlik, mennyire sajnáljuk, kerekei 19 hüvelykesek. Nyolcfokozatú ZF automatikus váltója hozza a kötelezőt, hibátlan. Elöl 328 milliméteres, hátul 330 milliméteres átmérőjű belső hűtésű tárcsák lassítják.

Mennyibe kerül?

Alapáron sem olcsó az X4, akár X5-öst is kaphatunk már ennyi pénzért. A jól felszerelt, de korántsem full extrás tesztautónk 21,5 millió forintba fájt. Nem nekünk, hanem annak aki, megvette. Csomagtartója 500 literes, csak ötvennel marad el a praktikusabb X3-astól. Ledöntött ülésekkel már 200 literes a hátránya (1400 liter), de sík hátsó fertályán keresztbe aludni is lehet egy felfújható matracon.

Kép és szöveg: Biró Csongor