Az Airbus A380-ba is szállít kábeleket a paksi Elektro-Metall

Közvetlenül szállíthat a repülőiparnak kábelkötegeket a német tulajdonban lévő paksi székhelyű Elektro-Metall Paks (EMP) Kft., miután erre gyártóként jogosultságot szerzett – tájékoztatta Vincze Károly ügyvezető az MTI-t.

A bizonyítványt két és fél évig tartó felkészülés, fejlesztés és auditálás után kapta meg a cég a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalától. Vincze Károly ügyvezető tájékoztatása szerint ez feljogosítja cégüket, hogy a Pakson gyártott alkatrészekre kiállítsák az értékesítés feltételéül szolgáló tanúsítványt. Erre korábban a németországi anyavállalatnak volt csak jogosultsága.     A tanúsítvány megszerzése a versenyképességet növeli, hiszen egy időigényes, költséges lépést kiiktathatnak a közvetlen szállítással – tette hozzá.     Az EMP anyavállalata, a német Elektro-Metall Export GmbH 1989. óta végeztet bérmunkát Pakson, induláskor kizárólag autóipari kábelkonfekcionálással foglalkozott.

Az Elektro-Metall Paks Kft. 2001-ben kezdte meg működését a paksi ipari parkban. Mostanra, megtízszerezve a kezdeti létszámot, 165 dolgozónak biztosítanak stabil munkahelyet. A profil is jelentős változáson ment keresztül, ma már 90 százalékban a repülőgépipart szolgálják ki, csupán a termékek 10 százaléka készül az autóipar számára.     Megrendelőjük lett és mára legjelentősebb partnerük a német Diehl cég, majd partnerükké vált az Eurocopter (ma Airbus Helicopters), valamint az Airbus Group is.

A bővülő piac és a vevők intenzív érdeklődése miatt született meg a döntés 2013-ban, hogy Pakson is meg kell szerezni a Gyártó Szervezet Jóváhagyási Bizonyítványt – mondta Vincze Károly, aki kiemelkedő eredménynek tartja, hogy kizárólag bérmunkát végző cégként váltak direkt szállításra jogosult gyártóvá.     Pakson készülnek a T2-es és az EC-135-ös helikopterek elektronikái, beleértve a levegőztetés, a világítások, a vészjeladók kábeleit. A paksi cég szereli egyebek között az A380-as Airbus repülőgép-modell utastéri kábeleit is – ismertette Vincze Károly.     Az ügyvezető tájékoztatása szerint 2016-ra másfélszeresére növelik a cég 2015. évi 600 millió forintos árbevételét. Ez a tevékenységükből kifolyólag bérmunkadíj.