Megvette a Brussels Airlines-t a Lufthansa

Teljes mértékben felvásárolja a belga Brussels Airlines anyavállalatát, az SN Airholdingot az eddig 45 százalékos tulajdonrészt birtokló Lufthansa-csoport – közölte a német légicég.

Tájékoztatása szerint a lépést azok után hozza meg a társaság, hogy az igazgatóság jóváhagyta a korábbi, 45 százalékos részesedés szerzéséről szóló szerződésben foglalt opciót, és lehívja a fennmaradó 55 százalékot is.     A tranzakció 2017 elején zárulhat le, addig a felvásárlás pontos részleteit véglegesítik, ezek az év végéig lezárulhatnak.

A Lufthansa-csoportnak a felvásárlás után öt légitársaságra bővül portfoliója, a Brussels Airlines mellett a Lufthansa, a Swiss, az Austrian és a diszkont Eurowings tagja a vállalatnak.     A mai Brussels Airlines 2006-ban alakult a jogelőd SN Brussels Airlines és a Virgin Express összeolvadásával, a Lufthansa uniós jóváhagyás után 2009-ben szerzett tulajdonjogot a belga társaságban.

A Brussels Airlines jogutódja az 1923 és 2001 között üzemelő belga nemzeti légitársaságnak, a Sabenának, amely csődeljárás miatt szűnt meg, részben a 2001. szeptember 11-i terrortámadások okozta forgalomcsökkenés miatt.

Az elmúlt évben a Brussels Airlines 34 millió euró adózott nyereséget ért el szemben az egy évvel korábbi 23 milliós veszteséggel.