8×8-as páncélosokat gyárt Románia

Nyolckerék-meghajtású csapatszállító páncélosok gyártására alapított vegyesvállalatot Romániában a német Rheinmetall Landsysteme és az Uzina Automecanica Moreni.

A Romanian Military Vehicle Systems SA (RMVS) elnevezésű, a román és a német fél fele-fele arányú részesedésével létrehozott vállalat telephelye a Bukaresttől száz kilométernyire északra fekvő, a páncélozott járművek gyártásában négy évtizedes hagyománnyal rendelkező Moreni-en lesz. Itt fogják gyártani azt a mintegy 600-800 új csapatszállító páncélost, amelyekre a román hadseregnek szüksége van, de feltehetően a román szárazföldi erők által igényelt 4×4-es harckocsikat is az újonnan alakult RMVS gyártja majd – írta a Hotnews.

“Mind stratégiai, mind gazdasági szempontból nagyon fontos, hogy egy belföldön gyártott csapatszállítót tudjunk a hadsereg rendelkezésére bocsátani. Ez egy kulcsfontosságú pillanat a hazai védelmi ipar újjáélesztésében: a Rheinmetallal való együttműködés technológiafrissítést, munkahelyteremtést, a beszállító ipar erősödését, növekvő adóbevételeteket, végső soron gazdasági-társadalmi fejlődést eredményez” – jelentette ki Neculai Banea, a Romarm védelmi ipari trösztöt felügyelő gazdasági minisztérium államtitkára.

A román média úgy tudja, hogy az RMVS Agilis néven fogja gyártani a 8×8 kerekes páncélosokat, amelyek beszerzéséről néhány napon belül aláírják a szerződést a román védelmi minisztériummal. Addig is, amíg ezek gyártása elkezdődik, egy vagy két harckocsizó román zászlóaljat a német partner által forgalmazott Boxer 8×8 típusú csapatszállító páncélosokkal szerelnének fel.

Románia idén a bruttó hazai termék 1,5 százalékát, jövő évtől kezdődően pedig – a NATO-tagsággal vállalt kötelezettségeinek megfelelően – már a GDP két százalékát fordítja védelmi kiadásokra. Tavaly Klaus Iohannis államfő kezdeményezésére a parlamenti pártok megállapodást kötöttek arról, hogy bármelyikük alakít kormányt, legalább tíz évig megtartja a legalább kétszázalékos GDP-arányos védelmi finanszírozási szintet.