Minden nyolcadik autóipari munkahely veszélyben van

Az elektromos mobilitás terjedése több tízezer autóipari munkahelyet veszélyeztet Németországban – írja a Bild am Sonntag lapban megjelent cikkében Ferdinand Dudenhöffer, a duisburgi egyetem professzora, a CAR autóipari kutatóintézet vezetője.

Csak az autóipari beszállítóknál 75 ezer állás kerül veszélybe és ezek közül is 20 ezer a Volkswagen radikális szerkezetátalakítása miatt – véli a professzor. A legtöbb beszállító ugyanis belsőégésű motorokhoz szállít alkatrészeket.

Dudenhöffer szerint a munkahelyvesztés elkerüléséhez az elektromos autók értékének nagy hányadát adó alkatrészeit, akkumulátoregységeket, akkumulátorcellákat kellene Németországban gyártani.

A német Manager Magazin aktuális számában autóipari szakmai körökből származó információkra hivatkozva azt írja, hogy az ágazat 2025-ig több mint 100 ezer alkalmazottat fog veszíteni Németországban, vagyis az autógyártóknál és a beszállítóknál minden nyolcadik állás meg fog szűnni.

A Daimler üzemi tanácsának elnöke, Michael Brecht szerint pedig a motorok és a sebességváltók gyártásában hét munkahelyből csak egy fog megmaradni. Arra szólította fel ezért a Daimler vezetését, hogy az elektromos autók gyártására való átállás miatt keletkező új munkahelyeket ne adják át automatikusan harmadik félnek. A Bosch vállalattal közösen folytatott villanymotorgyártást például a Daimlernek teljes egészében át kellene vennie. A Daimlernél összesen mintegy 30 ezer, motorgyártásban és hajtásláncgyártásban foglalkoztatott alkalmazott sorsáról van szó.

Egy tízmilliárd eurós fejlesztési programnak köszönhetően a stuttgartiak termékpalettáján 2025-ig a tervek szerint már több mint tíz elektromos jármű lesz. A sorozat első példánya, az EQ nevű és több mint 500 kilométeres hatótávolságú kompakt SUV 2019-ben gördül majd le a brémai üzemben a szerelőszalagról.

Stephan Weil alsó-szászországi tartományi miniszterelnök bejelentése szerint a Volkswagen az elkövetkező négy évben 17,5 ezerrel csökkenti alkalmazottai számát a tartományban. A konszern egyúttal 7500 új munkahelyet is kíván teremteni, a nettó csökkenés így 10 ezer lehet. A létszámcsökkentés pontos nagyságrendje azon múlik, hogy hány idős dolgozó dönt a korai távozás mellett.

“Amikor az ipari munkahelyek ilyen nagyságrendben szűnnek meg, az egy nagyon keserű pirula. Nincs ezen mit szépíteni” – fogalmazott a tartományi miniszterelnök.

A Volkswagen konszern hat telephellyel rendelkezik Alsó-Szászországban, ahol 105 ezer alkalmazottat foglalkoztat.