F-35-ösök védik Izraelt

Hét órás késéssel, a fogadására egybegyűlt ötezres ünneplő tömeg távozása után Izraelbe érkezett az Egyesült Államoktól vásárolt első két lopakodó F-35-ös harci repülőgép.

A repülőgépeknek Izraelben héberül az Adir, vagyis a “Döbbenetes” nevet adták, ami utal az amerikai Lockheed Martin vállalat által gyártott, minden idők legdrágább repülőgépének különleges tulajdonságaira: az F-35-ös képes kikerülni az ellene mozgósított, fejlett védelmi elhárító rakétarendszereket, és óránként 1900 kilométeres sebességgel tud repülni. Amerika után Izrael az első ország, amely megvásárolhatta a különleges katonai eszközt.

A harci repülőgépek ötödik, új generációs fegyveréről van szó, amely “átírja a játékszabályokat” – mondta nyilatkozatában a katonai rádióban a légierő egyik parancsnokhelyettese. Hadrendbe állítása az izraeli katonai szakértők szerint megerősíti és magasabb szintre emeli Izrael katonai fölényét a térségben. Jeruzsálem a gép borsos ára ellenére összesen ötvenet rendelt belőle. Az első harminchárom gép mindegyike egyenként 110 millió dollárba (mintegy 30 milliárd forintba) kerül.