A kínaiak már Finnországban vannak

A kínai Contemporary Amperex Technology Limited (CATL) vállalat 22 százalékos részesedést vásárolt a finn Valmet Automotive autóipari beszállító vállalatban. A vételárat nem hozták nyilvánosságra.

A kínai cég újonnan kibocsátott részvények megvásárlásával tett szert a finn vállalat 22 százalékos tulajdonrészére, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy akkumulátorok és elektromos hajtásláncmegoldások szállításával erős pozíciót építsen ki magának az európai villanyautó-iparban.     A CATL gyártóüzemet is tervez létesíteni Európában – közölte a cég vezérigazgatója a befektetés bejelentésekor.

A CATL tavaly megháromszorozta lítium-ion akkumulátorainak gyártását, 2020-ig pedig hatszorosára, évi 50 gigawattórára tervezi növelni a legyártott áramtárolási kapacitást, ami meghaladja a Tesla nevadai Gigafactory üzemének teljesítményét is.

A Valmet Automotive jelenleg a Daimler AG számára szerel össze Mercedes-Benz SUV modelleket dél-finnországi üzemében, ahol korábban a Fisker Karma luxus hibrid modelljeit állította elő.