Sok a cseh autó, de öregek

Csehországban az utóbbi negyedszázadban megduplázódott a nyilvántartott személygépkocsik száma, de az autók átlagéletkora továbbra is nagyon magas – derül ki a cseh autóipari szövetség által nyilvánosságra hozott adatokból.

Tavaly év végén Csehországban 5,3 millió személygépkocsi volt a nyilvántartásban, míg 1993-ban 2,6 millió. Az eltelt időszakban összesen 6,85 millió személygépkocsit vettek nyilvántartásba. Ebből 1,66 millió volt cseh gyártmányú új személygépkocsi, 2,04 új autót külföldön gyártottak, míg 3,15 millió személygépkocsit használt autóként külföldről hoztak be. Az adatok közti különbséget az időközben a nyilvántartásból kikerült kocsik száma jelenti.

Nagy probléma, hogy a személygépkocsik átlagéletkora továbbra is meghaladja a 14 évet, s alig csökken. Ebből a szempontból a tavalyi év mérlege pozitív, 2016-ban ugyanis rekordszámú, 259 693 új személyautót vettek a csehek, ami éves szinten 12,5 százalékos növekedés. Az új személyautók egyharmadát a cseh gyártmányú Skoda teszi ki. A külföldről behozott használt kocsik 52 százaléka viszont tíz évnél öregebb autó volt, ami négy százalékkal rosszabb arány, mint 2015-ben.