Betiltják a 20 évnél idősebb autókat

Hétköznaponként nem közlekedhetnek 20 évnél idősebb gépjárművek Barcelonában, és a város agglomerációjához tartozó 40 településen 2019-től – jelentette be Josep Rull, a katalán kormány fenntarthatóságért felelős tanácsosa Barcelonában.

Az intézkedés célja, hogy csökkentsék a közlekedés által okozott környezetszennyezés mértékét 5 éven belül 10 százalékkal, 15 éven belül pedig 30 százalékkal.  A több mint 20 éves gépjárművek tulajdonosait már idén december 1-jétől érintik a korlátozások, ugyanis azokon a napokon, amikor a légszennyezettség mértéke meghaladja a határértéket, ezek a járművek nem közlekedhetnek.  A személyautók esetében az 1997, a tehergépkocsiknál pedig az 1994 előtt forgalomba helyezett járműveket érinti az intézkedés. Előbbiből mintegy 106 ezer, utóbbiból több mint 22 ezer fut a közutakon. A korlátozás a személyautók 7 százalékára, a tehergépkocsik 16 százalékára vonatkozik.  A tanácsos szerint az intézkedés részletszabályait július 1-jéig kidolgozzák.

Az Európai Bizottság február közepén figyelmeztette Spanyolországot, hogy a légszennyezettség csökkentése érdekében tett intézkedései nem elegendőek.    Az Európai Parlament tavaly novemberi tájékoztatása szerint a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi megbetegedésekért nagymértékben felelős városi légszennyezés évente mintegy 400 ezer európai korai halálához vezet, amely a legfőbb környezeti halálok az unióban.

 

6 Comments on Betiltják a 20 évnél idősebb autókat

  1. Súlyos diszkrimináció az EU egyik tagállamában! Fel kell jelenteni őket az Európai Bíróságon! Ha szennyezési határértékhez kötnék a betiltást, az logikus lenne. Egy elhanyagolt páréves autó lehet környezetszennyezőbb, mint egy jól karbantartott katalizátoros húszéves.

  2. Spanyolország és Portugália Európa szegényházai voltak a görögökkel karöltve az EU előtt.
    Most a munkanélküliség az egeket ostromolja mindháromnál, mégis, mekkora a pofájuk, ugye ???

  3. Ott sem hozzáértők, szakemberek hoznak ilyen döntéseket! Legvadabb feltételezések szerint is a légszennyezés legfeljebb 10%-át okozzák a gépjárművek! A légiforgalmat nem állítják le, pedig egy korszerű ‘kisfogyasztású’ gép is tonnaszám égeti a kerozint!

Comments are closed.