A Suzukinak és a Rábának is fejleszt a Bay Zoltán kutatási központ

A miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. pályázaton elnyert másfél milliárd forintból hazai nagyvállalatok részére kutatási, fejlesztési és innovációs projektek fejlesztését kezdi meg, a hat kiemelt projekt összértéke meghaladja a 11 milliárd forintot.

A Bay Zoltán Kutatási Kft. az idei év első negyedévében hat kiemelt projekt kutatási feladatainak megvalósítását kezdi meg konzorcium tagként, hazai nagyvállalatok beszállítójaként, a megrendelők között jelentős hazai kutatói bázissal rendelkező cégek vannak, köztük a Magyar Suzuki Zrt., az Albacomp Zrt., az Alcufer Kft., a Borsodchem Zrt. valamint a  Rába Futómű Kft.  Kiemelték, hogy a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. az elmúlt két évben Magyarország legjobb és legsikeresebb 10 kutatói hálózattal rendelkező tudásközvetítő intézménye közé került.

A társaság a Magyar Suzuki Zrt.-nek gyártáslogisztikai megoldásokat “szállít”, anyagfejlesztést végez, valamint hegesztőrobotok és lézerhegesztési technológiákat dolgoz ki, 687 millió forintból, a teljes projekt értéke 5,3 milliárd forint.     Az Albacompnak gépjárművekbe utólagosan beszerelhető, automatikus, GPS alapú elektronikus segélyhívó berendezést fejleszt 678 millió forintból, a kutatóintézet által előállított érték meghaladja a 166 millió forintot.     Az Alcufer Kft. Szolnokon egy tehergépjármű és autóbusz bontó mintaüzemet hoz létre 1,25 milliárd forintból, ehhez a Bay Zoltán Kutatási Kft. közel 50 millió forintból dolgoz ki logisztikai rendszert és környezetbarát megoldásokat.    A Borsodchem Zrt. környezetbarát eljárás fejlesztésénél olyan fémhab katalizátor kidolgozásába is bekapcsolódik a Bay, melynek célja hatékonyabb szennyezőanyag bontás megvalósítása. A teljes projekt értéke 3,1 milliárd forint.     A Rába Futómű Kft.-nél hajtáslánc termékfejlesztés keretében alacsonyabb járműfogyasztás és károsanyag kibocsátás érhető majd el abból a 817 millió forintból, amelyhez a kutatóintézet termékfejlesztési keretösszegéből 281 millió forin kap.

Az UNIVER Product Zrt. vezetésével 755,5 millió forint összköltségű programban a Szent István Egyetem, a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. és a Debreceni Egyetem működik közre. A fejlesztés célja olyan fűszerpaprika fajták előállítása, amelyek ellenállóak a baktériumokkal szemben. A nemesítéssel előállítandó új fajtasor az Univer ételízesítők megfelelő alapanyag-ellátását biztosítja. A teljes projekt összköltségvetéséből a kutatóintézet 68 millió forint beszállítói értéket teremt – közölték.