Kínában erősítenek a franciák

Gyártásfejlesztő üzemberuházással kívánja fellendíteni kínai üzletét a francia PSA Group autóipari konszern – számolt be az Automotive News Europe hírportál.

A PSA Group 500 millió eurós gyártásfejlesztő beruházásról írt alá szerződést kínai együttműködő partnerével, a Changan Automobile vállalattal a DS modelleket gyártó sencseni üzem termelésének a fokozása céljából. A PSA szóvivője elmondta, hogy a gyártásfejlesztő beruházás célja a termékpaletta bővítése kis-haszongépjármű és pick-up modellekkel, valamint a Changan saját modelljeivel.  A beruházást egyenlő arányban finanszírozzák a felek.

A PSA és a Changan öt évvel ezelőtt lépett együttműködésre a DS márka kínai piacra bevezetésének tervével. A mostani fejlesztési program 2018-tól évente egy új DS modell bemutatását irányozza elő, 2019-től plug-in hibrid és teljesen elektromos modelleket is beleértve.

A PSA értékesítési nehézségekbe ütközött a kínai piacon a belföldi márkák által árban és minőségben támasztott egyre élesebb konkurencia, valamint a SUV és crossover modelleket favorizáló vásárlói preferenciák miatt.

A PSA eladásai az idei első négy hónapban 48 százalékkal estek vissza Kínában és Délkelet-Ázsiában. A DS prémium modelljeinél a csökkenés 67 százalékos volt.

A PSA két közös vállalatot tart fenn Kínában. A Dongfeng Motor vállalattal létesített közös vállalata 562 ezer autót gyártott tavaly, kevesebbet a 2015-ös 688 ezernél. A Dongfeng 13 százalékos részesedéssel rendelkezik a PSA konszernben.

A Changan vállalattal létesített közös vállalata ennél jóval kisebb. A 2013 óta termelő sencseni PSA-Changhan üzem évi 200 ezres gyártási kapacitással rendelkezik, de tavaly mindössze 15 ezer autó gördült le a szalagokról, 2015-ben pedig 22 ezer.