Pilóta nélküli repülőt tervez a Boeing

Pilóta nélküli utasszállító repülőgépek terveit dédelgetik a Boeingnél, és jövőre már ki is akarják próbálni az új technológia bizonyos elemeit.

A már akár 1000 dollárért elérhető drónok világában egyértelműen megvan a pilóta nélküli repülés technológiájának alapja, sugárhajtású repülőgépek képesek felszállni, haladni és landolni a fedélzeti számítógép irányításával, és egy szokványos repülőgépen háromról kettőre csökkent a pilóták száma az évek során – fejtegette a párizsi légishow-t megelőző sajtótájékoztatóján Mike Sinnett, a repülőgépgyár termékfejlesztésért felelős alelnöke.

Sinnett, aki maga is pilóta, már idén nyáron tesztelni tervezi a technológiát egy szimulált pilótafülkében, jövőre pedig olyan mesterséges intelligenciát akar kipróbálni repülés közben, amely a pilótához hasonlóan tud meghozni bizonyos döntéseket.

Az önműködő repülőgépeknek is meg kell felelniük a legszigorúbb repülésbiztonsági előírásoknak, és Sinnett elismerte, halvány gőze sincs arról, miként lehet majd meggyőzni a működési engedélyt kiadó légügyi hatóságokat a pilóta nélküli repülőgépek tökéletes biztonságáról. Mindazonáltal a fejlesztésnek nekifognak – közölte.

Az önvezető repülőgépek ötlete élvezi a légitársaságok támogatását, amelyeknek 1,5 millió pilótára lesz szükségük a következő 20 évben a növekvő légi forgalom lebonyolításához – jegyezte meg a Reuters.