Egymillió új munkahelyet teremtenek a németek

német feldolgozóipar
Németországban az idén nagyobb mértékben bővülhet a foglalkoztatás, mint tavaly – derül ki a hallei gazdaságkutató intézet (IWH) prognózisából.

Az IWH előrejelzése szerint az idén 1,4 százalékkal emelkedhet a foglalkoztatás. 2016-ban több mint 500 ezerrel nőtt a németországi foglalkoztatás, ez 1,2 százalékos bővülés volt.     Az erős első negyedéves németországi gazdasági bővülés ismeretében az IWH 0,3 százalékponttal 1,6 százalékra felfelé korrigálta idei GDP-növekedési prognózisát.

Németországban 2018 végéig egymillió új munkahely jöhet létre az Institut der Deutschen Wirtschaft kölni gazdaságkutató intézet májusi adatai szerint.

Az új munkahelyek létrejöttének eredményeként a munkanélküliségi ráta a 2016-ban mért átlag 6,1 százalékról 5,5 százalékra mérséklődhet 2018-ban.

A német munkaerőpiac pozitív tendenciáit jelzi az is, hogy rekordszintet ért el a németországi betöltetlen álláshelyek száma az első negyedévben a nürnbergi munkaerőpiaci kutatóintézet (Institut für Arbeitsmarkt und Berufsforschung) adatai szerint.

A mintegy 1,064 millió betöltetlen álláshelyből 824 ezer volt a nyugatnémet területen, míg 240 ezer Németország keleti felében.

Az Európai Unióban áprilisban a második legalacsonyabb munkanélküliségi rátát, 3,9 százalékot Németország regisztrálta  az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint.

A német gazdaság 0,6 százalékkal nőtt az első negyedévben a három hónappal korábbi 0,4 százalékos bővülést követően.    Az idei évre az Európai Bizottság 1,6 százalékos, a német kormány pedig 1,5 százalékos német GDP-növekedést vár.