Kínai motor a Peugeot-ban

A PSA-csoport háromhengeres 1,2 literes turbós benzinmotorokat gyártat majd partnere, a Dongfeng Motor Company által Kínában, terveik szerint ezeket importálják Európába az új Peugeot és Citroen modellekbe. A lépést azzal indokolták, hogy így száz százalékban használják ki ázsiai üzemeik gyártókapacitását.

A megállapodáshoz köthető első motorok az elmúlt héten készültek el a közép-kínai Xiangyangban található gyárban. A PSA tervei szerint 55 000 motort szállítanak majd 2018 májusáig a cég európai összeszerelő üzemeibe. Ezek teljesítménye 100 kilowatt, nyomatékuk 230 newtonméter lesz. Kínában ezeket az erőforrásokat Peugeot 2008-as, 308-as, 408-as és Citroen C3-XR, C4 modellekbe szerelik.

A PSA és a Dongfeng közös üzeme a közép-kínai Wuhan városában található, ahol Citroen és Peugeot személyautókat, valamint kisteherautókat gyártanak. A francia cég másik kínai partnere a Changan Automobile Company, melynek székhelye a dél-kínai Shenzenben található, ahol DS-modellek gyártása zajlik.

2017-ben eddig a PSA 49 százalékkal több járművet szállított Kínába és Dél-Kelet Ázsiába, mint 2016-ban, hiszen idén májusig már több, mint 130 ezer autót adtak át az ügyfeleknek. Bár a PSA nem hozta nyilvánosságra ázsiai eladásainak országokra osztott arányait, feltehetően az ázsiai autók nagy része Kínában talált gazdára.

Biró Milán