700 dolgozót vesz fel a romániai Ford-gyár

Az amerikai Ford további 700 dolgozó alkalmazását tervezi az idén romániai üzemében, ugyanakkor közölte, hogy ősztől leállítja a B-Max modell gyártását.

A Ford a dél-romániai Krajován működtet gyárat. 2016 márciusában jelentették be először, hogy az üzemben újabb modellt, az Ecosport hobbiterepjárót fogják gyártani, és ennek érdekében 200 millió eurós beruházást hajtanak végre.

A vállalat közleményéből kiderül, hogy az amerikai gyártó nem fog két modellt gyártani a romániai üzemben, mert a 2012-ben piacra dobott B-Max előállítását szeptembertől leállítja Romániában. Ennek helyét veszi át az Ecosport, és a termelési kapacitások növelése érdekében dolgozókat alkalmaznak.

A Ford az idén áprilisban jelentette be, hogy a több mint 2700 dolgozó mellett őszig további 976-ot fog alkalmazni. A most kiadott közlemény szerint az áprilisban bejelentett mintegy ezer dolgozó száma további hétszázzal fog bővülni, így az üzem az idén összesen 1700 személyt alkalmaz.

A Ford azért mondott le a B-Max gyártásáról, mert a kis egyterű iránt már nincs akkora kereslet, és az ügyfelek közül egyre többen a hobbiterepjárókat kedvelik. Romániában fogják gyártani az európai piacra szánt Ecosportot, Oroszország kivételével. Jelenleg az Ecosport Indiában készül.

A Ford 2008-ban vette át a krajovai üzemet, és azóta több mint egymilliárd eurót ruházott be a romániai termelési kapacitás kialakításába.