Van még esély a magyarországi Magna-gyárra

Elállt a környezetvédelmi engedély megtámadásától a Magna Steyr szlovéniai beruházását ellenző legnagyobb civil szervezet, miután a kanadai-osztrák autóipari beszállító vállalat üzeméhez vezető ipari vágány építésére tett ígéretet.

A Magna Steyr eredetileg kamionokkal szolgálta volna ki autóipari fényező üzemét. A szlovéniai Maribor közelében az üzem számára kiszemelt telephelyen a kivitelezés megkezdéséhez a környezetvédelmi engedély megadása még várat magára.     A Magna már több alkalommal is jelezte, hogy az üzemberuházás meghiúsulása esetén Magyarországon néz új beruházási lehetőség után.

A környezetvédelmi engedélyezési eljárásban részt vevő 12 civil szervezetből nem mindegyik adta fel ellenállását a vasúti pálya megépítésének a bejelentésére.    A TRS (Mozgalom Szlovénia Fenntartható Növekedéséért) például a Magna bejelentése alkalmából megismételte, hogy nem ért egyet a kiválasztott helyszínnel, de ugyanúgy elítéli a “zsarolást a beruházás Magyarországra való áthelyezésével”, mint a “kormány szervilis magatartását” az ügyben.

Az Alpe Adria Green környezetvédő szervezet pedig közölte, hogy a héten hozza meg a döntést, az E-Forum pedig bejelentette, hogy mindenképpen megtámadja a környezetvédelmi engedélyt.    A Magna közölte, hogy a kivitelezési tervében rögzített határidők miatt a környezetvédelmi engedély megtámadása a projekt feladását és a beruházás Magyarországra való áthelyezését jelenti.