Autóapokalipszis Svédországban

Néhány éven belül szinte teljesen eltűnhetnek a svéd utakról a hagyományos autók, és helyüket az önvezető személygépkocsik vehetik át.

Egy svéd tanulmány szerint a következő néhány esztendőben a hagyományos autók 90 százaléka tűnhet el a közlekedésből. “Tíz éve az ipar legfeljebb abban bízott, hogy 2040 és 2050 között várható az önvezető autók megjelenése, manapság azonban már mindenki úgy gondolja, hogy az önvezető autók hamarabb, akár néhány éven belül hatással lesznek a mindennapjainkra” – mondta a svéd televízióban Anna Pernestal Brenden, a stockholmi Királyi Műszaki Egyetem közlekedéskutatója.

Az utóbbi években számos nagy autógyár, mint a Volvo, a Ford, a BMW, továbbá olyan IT cégek, mint a Google kezdték el az önvezető autók fejlesztését.    A jövőben várhatóan egyre kevesebb autótulajdonos lesz. A svéd műszaki egyetem előrejelzése szerint egyre gyakoribbá válik majd, hogy ahelyett, hogy az embernek saját autója lenne, letölt egy alkalmazást, amellyel robotautót rendel, ami felveszi és elszállítja a céljához.    A változás következtében a parkolóhelyek is kiürülhetnek, így a tereket más módon is lehet hasznosítani. A robotautók elterjedésével az emberek gondolkodása is megváltozik az autózásról: az autókat jobban kihasználják majd és közlekedési eszközként tekintenek rájuk – vélik a kutatók.

“Úgy használhatjuk az autókat, hogy nem kell vezetni őket, emiatt többen járnak majd kocsival. A fiatalok sokkal szabadabban közlekedhetnek” – mesélte Brenden, hozzáfűzve, hogy azért számos bizonytalanság is akad az önvezető autók elterjedésével kapcsolatban.    Egy friss tanulmány szerint a svédeknek mindössze 30 százaléka mondta, hogy beszállna egy robotautóba.