Nagyon ütős légierőt épít Románia

Románia előrehaladott tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal további három, egyenként 12 harci gépből álló F-16-os repülőraj megvásárlásáról – jelentette be Bukarestben az amerikai látogatásáról frissen hazatért Mihai Fifor védelmi miniszter.

Románia eddig 12 darab használt és felújított F-16-os repülőt vásárolt Portugáliától: az első raj utolsó három gépe csütörtökön érkezik meg Romániába.    Fifor nem részletezte, hogy használt vagy új F-16-os gépekről van-e szó, csak annyit mondott, hogy a további repülőrajokat nem Portugáliától, hanem közvetlenül az Egyesült Államoktól vásárolják. Hozzátette: Románia folytatni szeretné a Soim (Sólyom) harci repülők gyártását Craiován, amelyek gyakorló gépekként kaphatnak szerepet az F-16-osok átvételére készülő pilóták számára.    A miniszter azt is közölte, hogy a román hadsereg még az idén beszerzi a Patriot rakétavédelmi rendszer első ütegét. Románia részletekben akarja a csaknem négymilliárd dolláros vételárat kifizetni a Patriot rendszerekre, amelyek karbantartását egy román vállalatra bízzák. A szaksajtó korábban közölte, hogy Románia hét ilyen rendszert vásárol.

“Nem bevásárolni indultunk az állam pénzén, hanem olyan partnerségeket akarunk kiépíteni mind amerikai, mind európai cégekkel, amelyek révén sikerül újraindítani a hazai védelmi ipart, korszerű technológiát és tudást hozni ebbe az iparágba, és az sem mellékes, hogy ennek a pénznek egy része visszakerüljön a román védelmi iparba” – magyarázta Fifor.

A miniszter kifejezte reményét, hogy év végéig a General Dynamics céggel is sikerül megállapodniuk arról, hogy a román hadseregnek szánt csapatszállító páncélosokat Bukarestben gyártsák és a román hadsereg még idén megkapja az első tíz Piranha páncélosát.

Románia az idei évtől kezdődően a GDP két százalékát, több mint hárommilliárd eurót fordít védelmi kiadásokra. Fifor szerint a keretösszeg 38 százalékát költik a hadsereg felszerelésének korszerűsítésére.    A román legfelsőbb védelmi tanács augusztus elején hagyta jóvá a hadsereg felszerelésének tízéves fejlesztési tervét, amelynek értelmében Románia 9,8 milliárd euró értékben vásárol fegyvereket és katonai eszközöket. A román hadsereg nyolc nagyszabású beruházási programot indít, ezek mindegyikének értéke meghaladja a százmillió eurót.

2 Comments on Nagyon ütős légierőt épít Románia

Comments are closed.