GE-céget vett az ABB

Az ABB svájci energiaipari konszern bejelentette, hogy felvásárolja a GE globális villamos energetikai megoldásokat szállító üzletágát, a GE Industrial Solutions-t. Az akvizíció tovább erősíti az ABB jelenlegi globális pozícióját, amely a második legerősebb piaci szereplőnek számít a villamos energetikai rendszerek szegmensben.

Az ABB bejelentette, hogy felvásárolja a GE globális villamos energetikai megoldásokat szállító üzletágát, a GE Industrial Solutions-t. A GE Industrial Solutions jól megalapozott ügyfélkapcsolatokkal rendelkezik több mint 100 országban, jelentős kiépített bázisa pedig az ABB legnagyobb piacának számító Észak-Amerikában a legkiterjedtebb.     A GE Industrial Solutions, amelynek központja Georgia államban, Atlantában található, világszerte 13 500 embert foglalkoztat. 2016-ban csaknem 2,5 milliárd dollár árbevételt ért el.    Az ABB 2,6 milliárd dollár vételárat fizet a GE Industrial Solutions-ért, az akvizíciós folyamat várhatóan 2018 első félévében zárulhat.

Az ABB a tervek szerint az ötödik évben majdnem 200 millió dollár költségszinergiát realizálhat, amely jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a GE Industrial Solutions teljesítménye és eredményessége elérje a társüzletágakét.     A GE Industrial Solutions az ABB Energetikai Termékek divíziójába fog beépülni. A tranzakcióra tekintettel az ABB úgy döntött, hogy felfüggeszti a korábban már bejelentett részvény-visszavásárlási programját.

Az ABB innovatív technológiák fejlesztője és szállítója az energetikai termékek, a robotika és hajtások, az ipari automatizálás és az energetikai hálózatok terén. Termékeit világszerte a közüzemi energiaszektorban, az iparban, a közlekedésben és az infrastrukturális szektorban működő vevőinek kínálja. Az ABB több mint 100 országban működik, és 136 000 embert alkalmaz.    Az ABB 2010 óta több mint 11 milliárd dollárt fektetett be az Egyesült Államokban, ahol a több mint 60 kutatási-fejlesztési és gyártási egységében közel 20 000 embert alkalmaz.     Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energiaszektorban.