Kétszáz új dolgozót vesz fel a tatabányai gyár

Az autóelektronikai és telekommunikációs berendezéseket gyártó amerikai Sanmina-SCI 2010 óta 7 milliárd forintot költött tatabányai gyárának fejlesztésére – ismertette a társaság vezérigazgatója az üzem fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Hoffmann Károly az MTI-nek elmondta, a vállalatnál most 1200 ember dolgozik, jövőre 200 fővel szeretnék növelni a létszámot. A szervizeléssel foglalkozó részlegbe 80 munkatársat, a termelő üzembe pedig 120 dolgozót keresnek.    A vezérigazgató tájékoztatása szerint a cég a következő években folytatja az új gépsorok telepítését. Növelik a gyártás automatizáltságát, valamint humanoid jellegű robotokat állítanak rendszerbe. A tatabányai üzem a Sanmina-SCI legnagyobb európai gyártóbázisa.

A Sanmina-SCI bevételének kétharmada a járművek elektronikai alkatrészeinek gyártásából származik. Az előrejelzések szerint 2020-ra egy autó értékének 60 százalékát az elektronika adja majd, így a gyártás sok kihívást jelent a cégnek – mondta Hofmann Károly.    A táraság a járművek komputereiben és multimédiás egységeiben alkalmazott elektronikai panelek gyártása mellett telekommunikációs berendezések komplett részegységeit készíti, valamint szerverparkokban használt adattároló szekrényeket állít elő.    A vállalat emellett foglakozik orvosi képalkotó műszerek, MRI-k és CT-k szervizelésével, valamint mobiltelefonok központi egységeinek javításával. Tatabányán található a Sanmina-SCI legnagyobb európai szervizközpontja is, a garancián túli javításokat több mint 300 ember végzi.

A társaság 1997-ben építette fel első, 10 ezer négyzetméteres csarnokát Tatabányán, az 1-es út és az autópálya lejáró közvetlen közelében.    A zöldmezős beruházásként emelt csarnokot három év múlva egy hasonló méretű épülettel bővítették, majd 2006-ban megvásárolták a cég telephelye mellett található, üresen álló gyártócsarnokot, így jelenleg 40 ezer négyzetméteren tevékenykednek.

A Sanmina másik magyarországi gyára Miskolc mellett működik, az Alsózsolcai Ipari Parkban. Precíziós fémmegmunkálással, telekommunikációs kapcsolószekrények, bázisállomások összeszerelésével foglalkoznak, 300 fős létszámmal.    A Samninát Kaliforniában, a Szilícium-völgyben alapították 1980-ban. A társaság alaplap gyártási és fémmegmunkálási tevékenysége 2001-ben kapcsolódott össze a Space Craft Industries (SCI) elektronikai gyártótevékenységével.    A San José-i (Kalifornia) központtal működő vállalatcsoport világszerte több mint száz telephelyén mintegy 45 ezer embert alkalmaz, 2016-os árbevétele meghaladta a 6,5 milliárd dollárt.