Ezek a magyar mintagyárak

Az Ipar 4.0 Mintagyár Projekt legutóbbi sajtóeseményén bemutatkoztak azok a mintagyárak, amelyek Magyarországon élen járnak az Ipar 4.0 technológiák alkalmazásában. A kiválasztott öt gyár jövőbeni feladata, hogy a magyarországi, feldolgozóiparban tevékenykedő kkv-kkal megismertessék az ipar 4.0 innovatív megoldásait, szemléltessék, hogy az új üzleti folyamatokból milyen előnyökre számíthatnak. 

A mintagyár státuszra nyílt közbeszerzés keretében lehetett pályázni, melynek során a jelentkezőkkel szemben elvárás volt, hogy legalább háromféle (bizonyos ajánlattevőknél legalább ötféle) Ipar 4.0 technológiával és üzleti megoldással rendelkezzenek és képesek  legyenek azok használatát, alkalmazását valós gyártási körülmények között bemutatni. Ilyen Ipar 4.0 technológiák például a gyártás/ellátás vizualizáció, MES , ellátási lánc-, készlet- és termeléstervezés optimalizálás, ERP, SMC, advance planning rendszerek, big data, intelligens energiafelhasználás, robotokkal támogatott gyártás, additív gyártástechnológiák, 3D nyomtatás stb.. Fontos bírálati szempont volt még, hogy a termelő kkv-k munkatársai számára alkalmasak legyenek demonstrációk és workshopok szervezésére és lebonyolítására, biztonságos és kulturált környezetet biztosítva.

A mintagyár címet végül a következő vállalkozások nyerték el:

  • Festo-AM Kft. – Sűrített levegő előkészítő egységek, vákuumgenerátorok és a legkorszerűbb biztonsági kapcsolószelepek termék- és gyártástechnológiai fejlesztője és gyártója.
  • Roto Elzett Certa Vasalatgyártó és Kereskedelmi Kft. – Jelenleg a piacot vezető vasalatgyártó vállalkozás.
  • Eltec Holding Kft. – Kábelköteg-gyártással és fröccsöntéssel foglalkozó, IT-technológiákat és applikációkat alkalmazó gyár.
  • Continental Automotive Hungary Kft.- A budapesti gyár világszerte meghatározó autómárkák elektromos vezérlőegységeinek, meghajtó és mechatronikai rendszereinek, kijelzőinek, infotainment rendszereinek előállításával foglalkozik.
  • Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. – A gyár profiljához tartozik többek között elektromechanikai fejlesztés, gyártástechnológiák kidolgozása, fröccsöntés és fémgőzölés.

1 Comment on Ezek a magyar mintagyárak

  1. Minta gyárak, munkaerő hiány….ezek csak politikai lózungok. Itthon mérnökök százainak nincs munkája már évek óta. Nem “kamu diplomások” hanem nyelvet beszélő villamos és gépész mérnökről beszélek. Az elmúlt hetekben éppen egy ilyen “minta gyár” hajtott el a fenébe, amikor robot technológiai tapasztalattal rendelkező nyelvet beszélő villamos mérnökként jelentkeztem. Angliába de Németországba is fél órán belül munkát kapok. Itthon még alacsony bérigénnyel sem kellek senkinek.

Comments are closed.