Frissült a Ford Transit Custom

Európa legnépszerűbbje

 

A Ford új Transit Custom egytonnás haszongépjárműve új dizájnnal, vadonatúj utastérrel és még jobb használati értékkel csábítja az európai vásárlókat.

Az új Transit Custom a jelenleg forgalmazott modellváltozat sikerére épít, hiszen ez volt az európai piac legnagyobb darabszámban értékesített 1 tonnás haszongépjárműve, és az idén szeptemberig eladott 86.400 darabbal 2017-ben is piacvezetőnek számít. Az Európában decembertől megrendelhető új Transit Custom első példányait a tervek szerint 2018 elején vehetik át a vásárlók.

A Ford mérnökei nagymértékben áttervezték a forradalmian új Ford EcoBlue 2,0 literes dízelmotorral hajtott Transit Custom modellt.

A merész, új orr-résszel kialakított egytonnás áruszállító ideális mobil irodai környezetet kínál felhasználói számára, s a teljesen újratervezett kabinban kategóriaelső tárolóhelyek, magasabb szintű komfort és ergonómia várja a vezetőt, nem beszélve a SYNC 3 vagy a MyFord Dock opciók által nyújtott egyszerű és praktikus csatlakozási lehetőségekről. A fejlett technológiák hosszú sorában a haszongépjárművek közt elsőként bevezetett intelligens sebességhatároló is megtalálható.“A Transit Custom már bevezetése óta folyamatos sikertörténetnek számít, az új modellváltozat pedig még magasabbra emeli a tétet,” nyilatkozta Bagyó Dávid, a Ford Magyarország haszongépjármű igazgatója.

A vállalat ebben a modellben vezeti be 2019-től a nulla károsanyag-kibocsátással is működni képes Plug-in Hybrid (PHEV) hajtást. A PHEV Transit Custom fejlett hibrid rendszere 50 kilométeren át képes nulla károsanyag-kibocsátással mozgatni az autót, amelynek hosszabb hatótávolságáról a többszörösen díjnyertes 1,0 literes Ford EcoBoost benzinmotor gondoskodik. A plug-in hybrid változat menetpróbáit még idén decemberben megkezdik Londonban a márka flottapartnerei.

A 2012 végén bemutatott Transit Custom volt a Ford megújult haszongépjármű-palettájának első képviselője (a kínálatban később a Transit Courier, a Transit Connect és a Transit is megjelent), és kulcsszerepet játszott abban, hogy 2015-ben a Ford lett az európai haszongépjármű-piac első számú szereplője, és hogy a pozícióját azóta is sikeresen őrzi a márka.

A Ford augusztusban bejelentette, hogy növeli a Transit, a Transit Custom és a Tourneo Custom modellek gyártási kapacitását, hogy kielégíthesse a fokozott keresletet. A török Ford Otosan vegyesvállalatba történt 52 millió dolláros beruházással a Kocaeli üzem termelése évente 40 ezer darabbal, összesen évi 330 ezer darabra nőtt.

Az új Transit Custom modellt a legmodernebb technológiájú Ford EcoBlue dízelmotor hajtja, ami 2016-ban jelent meg a kínálatban. A 105, 130 és 170 változatban kínált új erőforrások a magasabb teljesítmény mellett is jelentős mértékben csökkentik az autók üzemeltetési költségét; üzemanyag-fogyasztásuk akár 13 százalékkal csekélyebb, és 20 százalékkal nagyobb forgatónyomatékot biztosítanak az alacsony fordulatszám-tartományban.

Az új Transit Custom a már megszokott és jól bevált variációs lehetőségeket kínálja a haszongépjármű-üzemeltetők számára, akik kétféle tetőmagassággal és kétféle tengelytávolsággal, 2,6-tól 3,4 tonnáig terjedő össztömeggel és akár 1450 kg-os hasznos teherbírással is megrendelhetik az autót, emellett pedig dobozos, kombi és duplakabinos karosszériaváltozatok közül választhatnak.

Az új modell is méltó a Transit hírnevéhez, hiszen a kategória legjobb áruszállító képességét olyan innovatív megoldásokkal fokozza, mint a rakodó nyílás az extra hosszú tárgyak szállításához, vagy az integrált tetőcsomagtartó, ami használaton kívül behajtható a tető síkjába.

A kabinban rengeteg praktikus megoldás található, amelyek azt szolgálják, hogy a vezető mobil irodaként használhassa járművét.Az új belső kialakítás kategóriaelső rakodóhelyeket eredményezett; egyedül a műszerfalban 25 liternyi tároló tér található, köztük három, a műszerfal felső részén kialakított nyitott rekesz, amelyek megfelelő helyet kínálnak az írómappák vagy a mobil eszközök számára; a tágas kesztyűtartó alsó, zárható részében pedig akár függesztve is tárolhatók az A4 méretű mappák.

Szintén praktikus megoldás a váltókar alatt kihajtható pohártartó, valamint a műszerfal mindkét végén megtalálható további pohártartók és 2 literes palacktartók. A formatervezők az ajtópaneleket is újratervezték, így a dekoratív kárpittal borított elemben három nagyméretű tárolórekeszt is kialakíthattak, és az ajtóbehúzó formája is praktikusabb lett.

A vadonatúj kijelzők és kezelőszervek ergonomikusak és könnyen használhatók, a leggazdagabb felszereltségű modellváltozatokban pedig egy ‘lebegő’ kialakítású, 8 colos színes érintőképernyőn kezelhető a Ford SYNC 3 kommunikációs és szórakoztató rendszere, ami a kétujjas csippentés és a végigsimításos mozdulatokkal is vezérelhető.

Azokban a járművekben, amelyek felszereltségében nem szerepel a 8 vagy 4 colos kijelző, a műszerfal középső részén kialakított MyFord Dock szolgál az okostelefonok, MP3-lejátszók és műholdas navigációs eszközök tárolására, rögzítésére és töltésére. USB-port és 12 voltos csatlakozó található a vezető előtti felső tárolórekeszben, illetve a váltókar melletti részen is.

Az autóval dolgozók egész napos komfortérzetét szolgálja az új, optimális megtámasztást nyújtó ülések áttervezett párnázása és geometriája, valamint a kabin teljes kárpitozásának megújítása kiemelkedő minőségű, tartós és szép anyagokkal. Az ülések kárpitozása is új, és a szöveteket a Ford eddigi legkeményebb nyúzópróbájának vezették alá.

Az új Transit Custom számos modern vezetéssegítő rendszert kínál, amelyek a márka legújabb személyautóiban is megtalálhatók, és kifinomult érzékelőkkel, radarokkal és kamerákkal mérik fel az autó környezetét és a pillanatnyi forgalmi helyzetet.

Az új Transit Custom modellcsalád élén a dinamikus, 170 lóerős Sport változat áll, ami Magyarországon háromféleféle felépítménnyel és számos üléskombinációval rendelhető meg (Tourneo Bus M1 kivitelben, rövid tengelytávolsággal és Transit Van kivitel rövid és hosszú tengelytávval egyaránt. A Sport változat megkülönböztető jegye a motorháztetőn végighúzódó eltérő színű kettős sáv és az új modellhez tervezett külső karosszériaelemek. A sportos stílus a kabinban is visszaköszön, ahol új, domborszövésű textilbetétek és bőrborítású üléspárnák kombinációja alkotja a látványos Ebony kárpitozást.