Iránba menekül az Ikarus

Iránnak eltökélt szándéka, hogy hosszabb távon Ikarus autóbuszokat gyártson, így a legfontosabb feladat a szakmai partnerek megtalálása, és a tárgyalások megkezdése a gyár­tás előkészítéséről – nyilatkozott a Magyar Hírlapnak Széles Gábor, az Ikarus vállalatcsoport elnöke, hozzátéve, hogy néhány héten belül kiválaszthatják a partnercéget.

Széles Gábor, aki tagja volt a hétvégén Iránba látogató magyar de­legációnak, és ott ezer busz szállításáról kötött szerződést, elmondta, hogy az Ikarus évente háromezer autóbusz gyártását tervezi, ebből kétezret a külpiacokra szán. Megkezdték a tárgyalásokat az orosz partnerekkel, amelyről még nem árult el rész­leteket, de úgy vélte, egyre biztosabb, hogy a Kamaz lesz a cég partne­re.    Kína legnagyobb autóbuszgyártójával, a Yinlonggal a nyáron alapítottak vegyesvállalatot.    Az iráni a harmadik pillére a stratégiának – mondta. Az ottani elvárások és a műszaki követelmények mások, ez a fej­lesztési kapacitásokat illetően komoly kihívást jelent az Ikarusnak, de a beruházásoknak köszönhetően ele­get tudnak tenni a megrendelői elvárásoknak.

Iránba városi és re­gionális, szóló és csuklós buszt szállítanak, a járművekbe Euro 4-es és Eu­ro 5-ös környezetvédelmi norma szerint készült motorokat építenek, ugyanis az ottani finomítói adottságok miatt nem áll rendelkezésre olyan tisztaságú üzemanyag, amely az Euro 6-os motornál szükséges.