Tízéves a Seat fejlesztési központja

Idén tíz éves a Seat prototípus fejlesztési központja, mely úttörő intézmény Spanyolországban, és az első ilyen központ a Volkswagen-csoporton belül is. A fejlesztési központ a martorelli gyárban működik, és összekapcsolja a kutatási és fejlesztési tevékenységet a gyártással.

A központ 2007-es megnyitása óta a vállalat 430 millió eurót fektetett itt be az új Seat típusok fejlesztésébe. A prototípus fejlesztési központ egyik fő célja, hogy csökkentse az új modellek piaci bevezetésig tartó útját, és növelje a gyártási folyamatok valamint az erőforrás gazdálkodás hatékonyságát.  Ennek egyértelmű példája a virtuális valóság alkalmazása a fejlesztés kezdeti szakaszaiban, ami mintegy 30 százalékkal csökkentette a prototípusok gyártási költségeit. Ezek fejlesztésében és a gyártási folyamatokban már több mint egy évtizede használják a virtuális valóságot.

Az elmúlt tíz év során a prototípus fejlesztési központ 50 modellt gyártott a formatervezési koncepciók megvalósíthatóságának javítása céljából, 2000 teszt prototípust valamint 4000 gépkocsit pedig a termék- és gyártási folyamat optimalizálása céljából, és 12 000 további fejlesztést alkalmaztak a jobb minőség elérése érdekében. A munka a prototípus fejlesztési központban az új projektek kezdeti szakaszában indul. A gyártás megkezdése előtt három évvel a központ megépíti a tesztelésre és az előgyártásra szánt első prototípusokat, és ennek során olyan új technológiákat alkalmaz, mint a sorozatgyártási folyamatok modellezését adó virtuális valóság.

Az intézményben kifejlesztett prototípusok és előgyártási modellek között megtaláljuk az Ibiza két nemzedékét, a Leont, a Toledót, a Mii-t, az Alhambrát, valamint a két legújabb típust, az Atecát és az Aronát, és mindezek mellett a prototípus fejlesztési központ hozzájárult az Audi Q3 és az A1 fejlesztéséhez is.  A központ most hat új projekt előkészítésén dolgozik, ezek a termékek majd a jövőben kerülnek piacra.

A prototípus fejlesztési központ a Seat digitalizáció iránti elkötelezettségével összhangban viszi előre az innovációt. Ennek jó példája az additív gyártási eljárás, ahol az anyagot rétegenként viszik fel pontosan egymásra. E technológia alkalmazásával lerövidül a közbülső folyamat, és az alkatrészek 75 százalékkal gyorsabban készülnek el. Mindezen túl a központ olyan jövőbeni projekteken dolgozik, mint a virtuális valóság legteljesebb körű alkalmazása a prototípusok formatervezése során.