Robotjármű-fejlesztésbe fog a Magna

Robotjármű-technológiai fejlesztési együttműködésre lépett az amerikai Lyft fuvarmegosztó szolgáltató vállalat a kanadai-osztrák Magna autóipari beszállító vállalattal.

A Magna az együttműködés keretében 200 millió dollárt invesztál a Lyft vállalatba és a két vállalat közös fejlesztő központot hoz létre a Szilícium-völgyben.     Az együttműködés célja hagyományos járműveknek önállóan közlekedő robotjárművekké történő átalakítását lehetővé tévő berendezések kifejlesztése – tájékoztatta Raj Kapoor a Lyft stratégiai igazgatója a Wall Street Journal lapot. A berendezéseket az elképzelés szerint ugyanúgy be lehet majd építeni a Lyft flottájának a járműveibe, mint a Magna által különböző autógyárak számára gyártott járművekbe – mutatott rá.

A Lyft több autógyárral is folytat egyeztetéseket azok önjáró járműtechnológiai alkalmazásainak az adaptálásáról és ennek értelmében megállapodásokat hozott már tető alá az amerikai General Motor és Ford gyárakkal, valamint az indiai Tata tulajdonában lévő Jaguar és Land Rover márkákkal, illetve a Google érdekeltségével, a Waymo vállalattal.     A fuvarmegosztó piacon a Lyft legnagyobb konkurense az Uber viszont saját robotjármű-technológia kifejlesztését tűzte ki célul.