Sosem ment még ilyen jól a Scaniának

Eladási rekord mellett növelte forgalmát és nyereségét, valamint javította gazdálkodási mutatóit tavaly a Scania svéd haszongépjármű-gyártó vállalat.

A Scania 2017-ben az előző évihez képest 12 százalékkal 90,7 ezerre növelte járműeladásait, ami új rekord. A megrendelés-állomány tavaly 28 százalékkal 109 ezerre emelkedett és a cég történetében első alkalommal lépte át a 100 ezres határt.    Az értékesítési árbevétel 15 százalékkal 119,7 milliárd svéd koronára (12 milliárd euró) emelkedett tavaly, az üzemi eredmény pedig ezzel párhuzamosan megduplázódott, 97 százalékkal 12,4 milliárd euróra nőtt. A cég bevételarányos jövedelmezősége 9,7 százalékról 10,4 százalékra javult.    A Scania 8,7 milliárd svéd korona (885 millió euró) nettó nyereségre tett szert tavaly a 2016-os 3,2 milliárd korona után.

A világ mintegy száz országában több mint 44 ezer alkalmazottat foglalkoztató Scania elnök-vezérigazgatója, Henrik Henriksson elmondta: Európa nagy részén továbbra is nagy kereslet mutatkozik a tehergépkocsik iránt, rendelésállományuk 30 százalékkal nőtt. Folytatódik Oroszország gazdaságának helyreállása és Latin-Amerikában is pozitív trendek vannak kialakulóban. Ázsiában főként Iránban és Kínában nőtt a kereslet. A városi és a távolsági buszok rendelésállománya 11 százalékkal nőtt tavaly, főként az oroszországi és iráni megrendeléseknek köszönhetően.