Amerikában nyitott gyárat a Volvo

A Volvo Cars ünnepélyesen megnyitotta első egyesült államokbeli gyárát Charleston városában (Dél-Karolina), és ezzel mindhárom meghatározó értékesítési térségben termelő, globális autógyártóvá vált. Az ultramodern dél-karolinai gyártóüzem létesítése a Volvo Cars „gyárts ott, ahol eladsz” globális gyártási stratégiájához igazodik.

A vállalat első észak-amerikai gyártóüzemén kívül a Volvo Cars két autó- és egy motorgyárat üzemeltet Európában, Kínában három helyszínen gyárt autókat és egy üzemben motorokat, míg további összeszerelő üzemei működnek Indiában és Malajziában. A charlestoni üzemben 2018 őszétől készül a vállalat SPA átméretezhető platformjára épülő, új Volvo S60 prémium középkategóriás sportszedán, 2021-től pedig az új generációs Volvo XC90 prémium nagyméretű szabadidőjárművet is gyártani fogják ugyanitt. Az üzemben a helyi, észak-amerikai piacra, valamint nemzetközi exportpiacokra szánt autók egyaránt készülnek majd.

A Volvo Cars mintegy 1,1 milliárd dolláros beruházással alapozta meg amerikai gyártótevékenységeit; a charlestoni üzem a következő években mintegy 4000 munkahelyet teremt. 2018 végéig hozzávetőlegesen 1500 dolgozót alkalmaznak.  A létesítményhez tartozó irodaépületben a K+F, beszerzési, minőségellenőrzési és értékesítési osztályok kapnak helyet. Az üzem maximális termelő kapacitása évi 150 000 gépkocsi. A létesítmény mintegy 647,5 hektáron terül el, az épületek hasznos alapterülete 213 676 m2. A létesítmény alapkövét 2015-ben fektették le.

A vállalat összes globális gyártólétesítményében fog plug-in hybrid gépkocsikat gyártani. A Volvo Cars még 2017-ben, az autóiparban elsőként jelentette be, hogy 2019-től kezdődően minden új modelljét részben vagy teljesen elektromos hajtáslánccal hozza forgalomba.