Hazai összefogással okosítanak fel gyárakat

A hagyományos IT infrastruktúrával és ahhoz tartozó régebbi gyári berendezésekkel a gyártó vállalatok nem képesek megfelelni a digitalizáció korában jelentkező magas elvárásoknak. A felmérések szerint a nagy gyártók 75 százaléka 2019-ig frissíteni fogja a gyártási metódusokat IoT és analitikákon alapuló helyzetfelismeréssel. A digitalizáció és az Ipar 4.0 által nyújtott megoldások jelenthetik a fejlődést a gyártó vállalatok számára.

Statisztikák alapján 2020-ig 421 milliárd dollárnyi költségcsökkenést eredményeznek az gyártási szegmensek számára a negyedik ipari forradalom megoldásai. Három technológiai vállalat, a Cloudera, a Dell EMC és a Reach képviselői közösen megalkottak egy olyan ipar 4.0 megoldást, amely mesterséges intelligenciát (AI-t) használva növeli a termelés hatékonyságát. A Smart Up! segítségével anélkül lehet látványos fejlesztést véghez vinni gyakorlatilag bármely üzemben , hogy a teljes gépparkot le kellene cserélni.

A Reach, a gyorsan telepíthető megoldásokat kínáló Dell EMC-vel és a IoT-adatokkal foglalkozó Clouderával összefogva kínál olyan megoldást, amely a mesterséges intelligencia felhasználásával optimalizálja a termelést. A már kipróbált és működő magyar fejlesztés nem csupán Magyarországon egyedülálló, de a világon is csupán két versenytársa van.

A megoldás teljes mértékben támogatja a listen-learn-execute ciklust, azaz az összegyűjtött adatokat nem csak feldolgozza, hanem valós időben, a gyártás közben elemzi is, így olyan akciókat is képes kivitelezni, ami nem csak egyszerű utasításokkal tudja az adott gépet irányítani, hanem akár komplex robotvezérlésre is képes. Az AI segítségével autokorrelációt alkalmaz a tanulási folyamatban, így olyan összefüggéseket talál meg, amiket egy statikus rendszer nem lenne képes. Ezeket az adatokat felhasználva optimalizálja a termelést.

G. A.