Vezettük az új Hyundai i20-at

A legjobb bánásmódot mindig onnét kapjuk, ahonnét a legkevésbé sem várjuk. Ezzel szorosan összefügg, hogy a legnagyobb pofonok is mindig onnan érkeznek. Ám míg az első szituációban pozitívan csalódunk, addig a másodikban vérig és sokszor örökre megsértődünk. Ezúttal utóbbira nincs okunk, annál inkább van meglepődni és elismerően csettinteni.

New Hyundai i20 Interior (2)

Gyorsan jött az frissítés a i20 esetében. Az előd szolgáltatásai elavultak, a piacon megjelentek a gazdagon felszerelt és technikailag képzettebb versenytársak, így a koreai márkának lépnie kellett, hogy visszakerüljön a kategória élmezőnyébe. Ha azt hiszik, most kicsit túlzásba estem, nézzék meg a nyugat-európai autóeladási statisztikákat és a németországi teszteket.

Hyundai i20

A lényeg változatlan

Az i20 második generációját 2014-ben mutatták be, az importőr állítása szerint évről-évre javuló eredményeket ért el, 2017-ben például több mint százezer fogyott a B kategóriás kisautóból, amely egyébként a második legnépszerűbb járműve a koreai autógyártónak (az első toronymagasan a Tucson). Idén ennél biztosan többet adnak el, hisz csak az első öt hónapban 760 ezer talált gazdára (idén az első négy hónapban Európában közel 41 ezer). A Hyundai i20 tervezése, műszaki fejlesztése és gyártása is európai még akkor is, ha a törökországi Izmitben szerelik össze.

Hyundai i20

A tervezéskor kétféle szempontra figyeltek nagyon oda. Egy megfizethető, minőségi és praktikus autót szerettek volna összerakni, amelynek a hívó gondolata: kövesd az eszed, azaz ez a logikus választás. És valóban minden egyes jellemzőt kipipálhattunk a rövid, de kimerítő tesztelés során. A németországi bemutatón sajnos, csak egyféle motorral, kétféle karosszériával és kétféle váltóval tehettük próbára az újdonságot, de ne szaladjunk előre, nézzük, mi változott.

Hyundai i20

Új rajzolatú a hűtőrács, kissé áttervezték a hátsó részt, az egyes változatokban kéttónusú lehet a tető, számos új színkombinációt lehet választani és nagyobb lett a testre szabhatóság szabadsága. Utastere meglepően tágas, csomagtartója 326 literes (VDA szerint mérve), a fejtér hibátlan, a lábtér hátul sem szűkös, pedig testes kolléga ült mögöttem.  A még tágasabb térérzet érdekében a vevők választhatnak panoráma napfénytetőt is. A csomagtérajtót is átdolgozták, úgy, hogy az mostantól magában foglalja a rendszámtáblát. Belül színes (kék, piros) betétek hangsúlyozzák fiatalos jellegét, de aki nem érzi magát elég merésznek ehhez, választhatja a hagyományosabb komor szürke és fekete belsőt.

34411915_10156442732784100_5266761925131239424_n

A benzinben hisznek

Továbbra is háromtagú a ménes, van az i20-ból ötajtós, háromajtós és szabadidős változat. A motorkínálat sem változott, benzinmotorból három is van, hibrid nem várható, ahogy dízel sem lesz. A szeptembertől nálunk is (egyelőre ismeretlen áron) elérhető i20 modellcsalád motorválasztéka megfelel az új piaci, valamint környezetvédelmi (Euro 6d Temp) elvárásoknak. A még kényelmesebb és hatékonyabb vezetés érdekében a Hyundai ennél a modellnél is bevezette a saját fejlesztésű hétfokozatú dupla kuplungos sebességváltót és alapfelszereltségként kínálja a stop-start rendszert. Mind az utóbbi, mind az előbbi kiválóan teszi a dolgát, az automata ügyesen kapkodja a fokozatokat, csakis erőteljes autópályás előzéseknél érezzük, hogy hiába küszködik, a 120 lóerő és a három henger behatárolja a lehetőségeket. 180 km/h sebességig azonban jól állja a megpróbáltatásokat.

Hyundai i20

Az 1.0-literes T-GDI részecskeszűrős motor elérhető 88,3 kW/120 lóerős változatban és egy alapteljesítményű 73,6 kW/100 lovas változatban. Az 1.2-literes Kappa motor egy ötfokozatú kézi sebességváltóval párosítva 55,2 kW/75 lóerős teljesítményt kínál alapváltozatban (csakis az ötajtós változat esetében érhető el), illetve egy 61,8 kW/84 lovas változatot, mely az ötajtós és a háromajtós Coupé változathoz érhető el. A harmadik 1.4-literes benzinmotor kizárólag az i20 Active (szabadidős jellegű ötajtós) változata esetében lesz elérhető. Ez 73,6 kW/100 lóerős teljesítményt biztosít és – igen pontosan és határozottan kapcsolható – hatfokozatú kézi sebességváltóval érkezik. Futóműve elöl McPherson, hátul csatolt torziós tengelyt alkalmaztak. Kiválóan tapad az úton, pontos a kormányzása, egyáltalán nem érződik kisautós jellege, sőt.

Tömege szívó motorokkal 10-11 mázsa, turbós motorokkal 11-12 mázsa, elöl tárcsa-, hátul dobfékek lassítják. Mindkét változatban (kézi és automata) 7,5 literes átlagfogyasztást értünk el úgy, hogy a végletekig meghajtottuk a német autópályán.

Hyundai i20

Intelligens védelem

Az új Hyundai i20 a legjobb biztonsági berendezéseket kínálja. Az aktív biztonsági csomag sávtartó asszisztense rövid ideig a kormányzásba is besegít, újdonság az éberségfigyelő és a frontális ütközéselkerülő rendszer. A fényszóróasszisztens szembejöő forgalom érzékelése esetén automatikusan átkapcsol a távolsági fényszóróról a tompított világításra. A Hyundai i20 ötéves, teljesen átruházható, kilométer korlátozás nélküli garanciával kerül forgalomba Európában.

Hyundai i20

Maradjunk kapcsolatban

Az új i20 a kapcsolódási lehetőségek széles választékát kínálja, információs és szórakoztató rendszerből négy van. Az alapváltozat 3,8 hüvelykes képernyőt tartalmaz, de a vevők egy új 5 hüvelykes monokróm kijelzőt is választhatnak. A 7 hüvelykes színes kijelzős Display Audio rendszer Apple CarPlay és Android Auto támogatással rendelkezik, lehetővé téve a vásárlók számára, hogy az okostelefonon tárolt tartalmakat, beleértve a navigációt is megjelenítsék a gépjármű képernyőjén. Ezen kívül ugyanekkora kijelzővel választható a beépített navigációs rendszer, amely egyesíti a média és kapcsolódási funkciókat, Apple CarPlay és Android Auto támogatással rendelkezik.

Kép és szöveg: Biró Csongor

1 Comment on Vezettük az új Hyundai i20-at

  1. Én a régebbivel jártam de nem vagyok tőle elragadtatva. Nekem ez a kis háromhengeres nem jön be és a fogyasztása is több volt majd 1 literrel mint a Seat 1,2 literese. Mig a Seat 4,9 L addig a Hunyadi bizony 5,7 l volt az átlag. Sem a kücsin sem a belbecs nem hozott izgalomba de ez nyilván izlés dolga. Amugy meg dolgozni jó volt mindkettővel csak a Seatban jobban otthon éreztem magam.

Comments are closed.