Hadüzenet a német autóiparnak

A német autóipar néhány éven belül elveszítheti vezető világpiaci rangját az autó ellen indult politikai “hadjárat” miatt Herbert Diess, a Volkswagen AG vezérigazgatója szerint.

“A jelenlegi helyzetben 50:50 százalék esélyt adok annak, hogy a német autóipar tíz év múlva még az autóipar élvonalába tartozik majd” – jelentette ki a Wolfsburgban tartott autóipari beszállítói konferencián.

“A független egyéni mobilitás és ezáltal maga az autó ellen az utóbbi időkben indult hadjárat már az iparág létét veszélyeztető mértéket öltött” – fogalmazott a konszern vezérigazgatója. Rámutatott: az új károsanyag-kibocsátási mérési eljárás, a WLTP a “teljesítőképessége határára sodorta” az autóipart.

Ahhoz, hogy a konszern 2030-ra az uniós terveknek megfelelően 30 százalékkal csökkenteni tudja modellpalettája átlagos szén-dioxid-kibocsátását, legalább 30 százalékra kell emelnie az elektromos autók részarányát eladásaiban – mondta. Ez pedig már 2020-ig 14 ezer munkahely elveszítését jelentené a motorgyártásban. Ugyanakkor ezalatt az idő alatt Németország szén-dioxid-kibocsátása emelkedne, hiszen az áramtermelés egyelőre túlnyomórészt barnaszén-tüzelésű erőművekre támaszkodik.