Budapesten fejlesztik a Jaguarokat

Budapesten lesz a legnagyobb nagy-britanniai autóipari vállalat, a Jaguar Land Rover új műszaki fejlesztő központja – mondta Szijjártó Péter.

Elmondta: a Jaguar budapesti központjában az új modellek létrehozásával és bevezetésével kapcsolatos fejlesztéseken dolgoznak majd. A központ jelentőségét az adja, hogy az új Jaguar modellek 2020-tól alapvetően már elektromos meghajtással futnak.    A jövő év elején megnyíló központban első lépésben 100 magyar mérnök dolgozik majd az elektromos meghajtás és az informatikai fejlesztés területén – tette hozzá.    Aláhúzta, a központ klasszikus szellemi műhely lesz, amely a Nagy-Britanniából irányított fejlesztésekben vesz részt. A Jaguar tavaly 4 milliárd fontot költött kutatás-fejlesztésre – mondta Szijjártó Péter.

A beruházás jelentőségét mutatja az is, hogy a Jaguar Land Rovernek a budapestihez hasonló központja csak Nagy-Britanniában, Írországban, Észak-Amerikában és Kínában van – közölte.    A miniszter szerint a Jaguar döntésekor sokat nyomott a latban a magyar adópolitika, ugyanis Európában itt a legalacsonyabb a társasági adó, valamint a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adókedvezmények és a magyar műszaki felsőoktatás magas színvonala is.