Csúcs IT a motorkerékpár-szállításban

A Gefco az Actility-vel és a Wakeóval közösen fejleszti új termékkövetési megoldását a motorkerékpár szállítmányok nyomon követésére.

Az Actility-vel, valamint a Wakeóval kötött partnerség lehetővé teszi a Gefco számára, hogy innovatív, személyre szabott megoldásával Európa szerte gördülékenyebbé tegye a szállítmányozás megszervezését és a szállítást végző gépjárművek nyomon követését. Amint a motorkerékpárok legurulnak a gyártósorról, először a raktárba kerülnek, majd onnan a különböző forgalmazókhoz szállítják azokat speciális szerkezetekben, ún. cradle-ben. Ezen speciális eszközök esetleges hiánya többlet költségeket és termékkezelési problémákat generál. Ezeket nehéz nyomon követni és olykor el is vesznek, vagy ellopják őket, ezzel megkárosítva a gyártókat, és fennakadásokat okozva a szállításban. A Gefco az Actility-vel (az egyik vezető LoRaWAN szolgáltatóval), valamint a Wakeóval (valós idejű nyomkövető felület szolgáltató) közösen kifejlesztett egy egyedi, testre szabott megoldást, hogy kiküszöbölje a fent bemutatott, működés közben fellépő problémákat, és Európa szerte megkönnyítse a motorkerékpárok szállítására használt eszközök menedzsmentjét.

Az Actility vontatókra felszerelt nyomkövetők 3 méteres pontossággal képesek meghatározni a járművek helyzetét, élettartamuk pedig több mint 7 év. A helyadatok a LoRaWAN hálózaton összesítik, majd a Wakeo által biztosított platform értékeli ki őket. Ez a felület a motorok érkezési idejét is képes valós időben megbecsülni, valamint megmutatni a gépjárművek helyzetét a felhasználók számára, és jelezni, ha esetleg késedelem lép fel a szállítás során. A rendszer késés esetén automatikus értesítéseket küld az operatív csapatnak, így a gyártók biztosak lehetnek benne, hogy a szállítmányok állandó ellenőrzés alatt vannak, illetve folyamatosan biztosítják számukra az információt az estleges késésekkel és a szállítmányozó járművek visszatérésével kapcsolatban.