Szakmai bázist építene az önvezető klaszter

A vezető hazai infokommunikációs, energetikai, járműipari és légi közlekedési cégek együttműködésével létrehozott Zalai Önvezető Jármű Klaszter a jövő mobilitási megoldásainak és infrastruktúráinak meghatározó európai szakmai bázisa kíván lenni – közölte a szervezet.

A klaszter a most elfogadott középtávú stratégiájának elfogadása alkalmából kiadott közleménye szerint az önvezető földi és légi járművek, az e-mobilitás, illetve hozzá kapcsolt – a hagyományos és megújuló elemek kombinációjaként létrejövő – fenntartható energetika, továbbá a modern infokommunikációs technológiák konvergenciájában kialakuló “smart mobilitás” egyik meghatározó európai szakmai bázisa kíván lenni. Ezzel a jövő szabályozásának alakításában, valamint az erre épülő új üzleti modellek kialakításában is részt vennének.    Mint írják: a klaszter középtávú stratégiája négy fő pilléren nyugszik.     A szabályozási és módszertani támogatás keretében létrehoznák a közlekedés, a kapcsolt fenntartható energetika és az infokommunikáció Kárpát-medencei szakmai tanácsadói, szabványosító szervezetét. Céljuk, hogy Zala európai szinten is jelentős mobilitási, ipari-szolgáltatói, technológiai és innovációs térséggé váljon.

A klaszter fontos feladatnak tartja, hogy Magyarország is részt vegyen a jövő mobilitásának alakításában, ezért támogatja olyan működő és gazdaságilag önfenntartó, innovációs, demonstrációs és mintaprojektek hazai megvalósítását, amelyek jelentős külső támogatás nélkül, piaci alapon is működőképesek, és más városokban, térségekben is adaptálhatók. A megfelelő humánerőforrás biztosításához a szerveződés támogatja olyan kompetenciaalapú felnőttképzések indítását, amelyek segítik az 5G, az infokommunikáció, az e-mobilitás vagy az önvezető gépjárművekkel kapcsolatos tudás megismertetését.

A Zalai Önvezető Jármű Klaszter tagja jelenleg az AVL Autókut Mérnöki Kft., a Basf Hungária Kft., a Cisco Systems Magyarország Kft., az Ericsson Magyarország Kft., a HungaroControl Zrt. az innogy Hungária Kft., a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., a T-Systems Magyarország Zrt., és a Zone Klaszter Nonprofit Kft.