Felfüggesztették az IC+ kocsik próbaüzemét

Ideiglenesen szünetel a MÁV saját fejlesztésű IC+ kocsijainak utasforgalmi próbaüzeme, miután a vasúti hatóság az egyik IC+ kocsi futópróbáján az ajtóműködésben műszaki rendellenességet tapasztalt – közölte a MÁV Zrt.

A közlemény szerint a MÁV-Start a próbaüzem során észlelt hibáról értesítette az ajtó osztrák szállítóját, és miután végrehajtották az általa javasolt módosításokat, megszűnt a hiba.     A javításokat március elsején bemutatják a hatóságnak, ezt követően várható a hatóság engedélye a próbaüzem folytatásáról – írták.        A MÁV közölte, a hatóság által kiadott engedély alapján folyik az IC+ kocsik gyártása és üzembe helyezése. Jelenleg a típusengedélyeztetési eljárás zajlik, annak része az Innovációs és Technológiai Minisztérium vasúti hatósági főosztálya által elrendelt próbaüzem.

Az utasforgalmi próbaüzem kétlépcsős, először utasok nélkül kell a kocsiknak az előírt hibamentes futást teljesíteni, majd ezek sikeressége után szállíthatnak utasokat. Eddig hat IC+ kocsi közlekedett engedéllyel menetrend szerinti vonatokban.     A járművekre vonatkozó engedélyt nem vonták vissza, az utasforgalmi próbaüzem lett átmenetileg felfüggesztve addig, amíg a felmerült hiba megoldását bemutatják a hatóságnak – közölte a MÁV Zrt.