Közösen fejleszt a Volkswagen és a Microsoft

A Volkswagen és a Microsoft a Volkswagen Automotive Cloud fejlesztésének előrelépésről számolt be. Erről egyeztetett Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója és Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója a Volkswagen Digital Lab központjában tett látogatásuk során Berlinben.

A Volkswagen Automotive Cloud platformot lépésről lépésre bővítik majd a világ többi térsége felé és ezzel elérhetővé teszik Európa, Kína és az Amerikai Egyesült Államok piacain, amelyek kulcsfontosságúak a jövőbeni, tisztán elektromos és teljesen hálózatba kapcsolt ID. modellcsalád tekintetében. A Volkswagen és a Microsoft közösen dolgozik első demonstrációs (világítótorony) projektjén is, amely a hálózatba kapcsolt járműszolgáltatásokra koncentrál illetve előrelépés történt a Volkswagen új, észak-amerikai fejlesztési központjának létrehozása kapcsán is.

 A Volkswagen szeretné az Automotive Cloud platform globális lábnyomát minél inkább kiterjeszteni. Célja, hogy a korábban csak nagyrészt az európai piacokra kifejlesztett felhőplatform eljusson Kínába és az Amerikai Egyesült Államokba is. A Microsoft Azure átfogó képességei a felhő, peremhálózat, mesterséges intelligencia és a dolgok internete (Internet of Things – IoT) terén jelentik továbbra is a digitális ökoszisztéma fejlődési alapját. A Volkswagen a járművek és szolgáltatások adatműveleteinek kiindulópontjaiként használja majd az Automotive Cloud platformját. A digitális ökoszisztéma kifejlesztése a partnerekkel közösen történik, amelyben a Volkswagen a konszernen belül vezető márkaként működik együtt.

A Volkswagen digitális ökoszisztémájának előkészítésén dolgozik, amely a jövőbeni ID. modellcsalád kulcsfontosságú piacaira koncentrál. Az ID. lesz az első jármű, amely az Automotive Cloud platformját használja, Európai debütálása pedig 2020-ra várható. Még ugyanebben az évben indul a modell gyártása Kínában, 2022-től pedig az ID. modellcsalád valamelyik tagja az Amerikai Egyesült Államok egyik gyártósoráról gördül majd le.

A Volkswagen és a Microsoft közösen dolgozik első demonstrációs (világítótorony) projektjén a hálózatba kapcsolt járművekkel összefüggésben. Együttműködésük a kommunikációs és navigációs megoldásokra illetve a személyre szabható szolgáltatásokra koncentrál: kiaknázzák azokat az öntanuló eljárásokat, amelyek elősegítik a szolgáltatások használatát a járművekben, kibővített funkciókat kínálva a bent helyet foglalóknak. A telefonkonferenciákhoz való automatikus csatlakozás és a bekészített navigációs úticélok átemelése csupán az első lépés a folyamatban, amelynek szintén része a Microsoft Skype és a Microsoft Office integrálása.