Környezetkímélő festőüzemre vált a Volvo

A Volvo Cars új, több milliárd svéd koronás fényezőműhellyel csökkenti torslandai gyártólétesítményének energiafogyasztását és károsanyag-kibocsátását.

A Volvo bejelentette, hogy lecseréli a torslandai autógyárában működő fényezőműhelyét. Az új műhely energiafogyasztása és károsanyag-kibocsátása a várakozások szerint legalább egyharmadával kevesebb lesz a jelenleginél.

Ez a fejlesztés összhangban áll a vállalat azon törekvésével, hogy 2025-re klímasemlegessége tegye globális gyártótevékenységeit. 2018-ban ugyanezen célkitűzés szellemében napelemeket telepítettek a vállalat genti gyárában, illetve ugyanabban az évben a cég skövdei (Svédország) gyára a Volvo globális gyártóhálózatának első klímasemleges gyárává vált.

Az új fényezőműhely több milliárd svéd korona értékű beruházással jön létre, egy, a torslandai gyár egészét érintő, szélesebb körű beruházási terv részeként. Az építkezés 2020-ban veszi kezdetét. A torslandai üzem a Volvo Cars legnagyobb kapacitású gyártólétesítménye; 2018-ban összesen 291 000 darab gépkocsi készült itt. Az üzemben, ahol mintegy 6500-an dolgoznak a termelésben, a vállalat házon belül kifejlesztett, átméretezhető SPA járműarchitektúrájára épülő modellek: a 60-as és 90-es szériák tagjai készülnek.

Az új fényezőműhely üzembe állításával a Volvo hatékonyabb gyártási folyamatokat honosíthat meg Torslandában; az új létesítmény támogatja azoknak az új generációs Volvo modelleknek a bevezetését, amelyek többsége az SPA padlólemez továbbfejlesztett változatára: az SPA2 platformra épül majd.