Szállítási nehézségek teszik tönkre a Teslát

Tesla
Egy nyereséges félév után az első negyedévben ismét veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a Tesla.

A Tesla az év első három hónapját 702 millió dollár veszteséggel zárta. Noha az árbevétel az egy évvel korábbi 3,4 milliárd dollárról 4,54 milliárd dollárra nőtt, a megelőző negyedévhez képest 37 százalékkal csökkent.    A Model 3 értékesítése, amelyhez a társaság nagy reményeket fűz, egyelőre veszteséges volt, és a társaság csak az év közepe felé számít nyereségre. A Tesla azzal magyarázza a veszteséget, hogy a megrendelt gépkocsik kiszállítása a negyedév végén még folyamatban volt, és a bevételt csak a második negyedévben lehet elszámolni. Az első negyedévi kiszállítások legalább fele az utolsó tíz napban történt meg.    Elon Musk, a társaság vezérigazgatója “az általa eddig megélt legnagyobb logisztikai problémának” nevezte a szállítási nehézségeket.    A Tesla egyelőre csak Kaliforniában gyártja a Model 3 típust.

A Tesla az idén 360-400 ezer kocsi értékesítésével számol, és ha ősszel megindul a termelés a kínai gyárban, ez a szám elérheti az 500 ezret.

A Tesla márciusban törlesztette 900 millió dollár esedékes adósságát, és készpénzállománya három hónap alatt 3,7 milliárdról 2,2 milliárd dollárra apadt. Musk egy elemzői értekezleten eléggé nyíltan beszélt egy tőkebevonásról, noha mindeddig azt hangoztatta, hogy a cégnek nincs szüksége erre. A következő nagyobb összeg visszafizetése novemberben esedékes, a vállalatnak 500 millió dollárt kell törlesztenie.    A Reuters által megkérdezett amerikai brókercégek szerint a Tesla 1-3 milliárd dollárt kíván szerezni a piacról.