FIEK: a K+F, az oktatás és az ipar szimbiózisa Győrben

Átadták a győri Széchenyi István Egyetem campusán létrehozott Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) épületegyüttesét. A létesítmény három fő részből áll: a menedzsment campusból, a csomagolás- és környezetállósági vizsgálólaboratóriumból és a belsőégésű motorok és járműhajtások tanszék új épületéből.

„Az Audi Hungaria időben felismerte az egyetem stratégiai relevanciáját, és már a vállalat alapításakor a siker egyik alapvető tényezőjét látta a hosszú távú együttműködésben. A kutatás-fejlesztés, az oktatás és az ipar most létrejött intézményes együttműködése a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ által jövőorientált fejlődési modellt testesít meg” – mondta Achim Heinfling, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke.

A menedzsment campus modern épülete együttműködési platformot biztosít az ipar és a tudomány képviselőinek, a kis- és nagyvállalatok verseny- és innovációs képességét támogató tartalmakkal. A belsőégésű motorok és járműhajtások tanszék új épületében csúcstechnológiájú elektromotor-tesztpadokat, turbófeltöltő tesztpadot, nagy dinamikájú belsőégésű motor tesztpadot installálnak. Több laboratórium is helyet kapott itt, amelyek kiszolgálják a prémiumgyártó kutatásfejlesztési igényeit. Az Audi Hungaria jövőbeli termékportfóliója irányadó volt a laboratóriumok kialakításakor, ahol magasan képzett kutató csapat támogatja majd az Audi Hungaria termékfejlesztéseit. A csomagolás- és környezetállósági vizsgálólaboratórium egy világszínvonalon felszerelt csomagolásvizsgáló labor, amely egyedülálló Közép-Európában, és nemzetközi szabványoknak megfelelő megoldásaival biztosít korszerű kutatási terepet. A labor egyik fontos megrendelője az Audi Hungaria.

A Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központban már folynak olyan kutatási projektek, amelyek az Audi Hungariával karöltve indultak el. Ilyenek a súrlódástani és emissziós vizsgálatok, virtuális valóság alapú megoldások kutatása az autóiparban, valamint matematikai kutatások.