Járműelektronikában erősít az Infineon

Infineon, csiphiány, csip
A világ tíz legnagyobb félvezető áramkör gyártója közé kerülhet be nyolcadikként, a járműelektronikában viszont vezető szerepre tehet szert a német Infineon a kaliforniai Cypress Semiconductor vállalat kilenc milliárd eurós felvásárlásával.

Reinhard Ploss, az Infineon vezérigazgatója a járműelektronikai vezető szerep megszerzése mellett nagy reményt fektet a hálózatra kapcsolt berendezések speciális kommunikációs alkatrészei által kínált piaci lehetőségek kiaknázásába is.

“Az ipari és felhasználói berendezések piacának gyökeres átalakulása korát éljük” – fogalmazott az akvizíció bejelentésére rendezett telefonkonferencián hétfőn Reinhard Ploss. Manapság százmilliókra tehető az egymással kommunikáló berendezések száma és ez éveken belül akár már kétszámjegyű milliárdos nagyságrendet is ölthet – mondta.

A kilenc milliárd eurós kivásárlási ajánlat mintegy négy és félszerese a Cypress éves forgalmának. Az 5800 alkalmazottat foglalkoztató kaliforniai technológiai cég 2018-ban 2,5 milliárd dollár (2,2 milliárd euró) forgalmat bonyolított, nyeresége 355 millió dollár volt. Az Infineon tavalyi forgalma 7,6 milliárd euró volt, nyeresége pedig 1,1 milliárd euró.

Az Infineon 23,85 dollárt ajánlott fel a Cypress részvényeiért. A részvény pénteken 17,82 dolláron zárt a Nasdaq piacon. Hétfőn a tőzsdei nyitás előtt a tőzsdén kívüli forgalomban az árfolyam 22,25 dolláron állt, 25 százalékkal magasabban a pénteki zárásnál.

Az Infineon részvénye több mint nyolc százalékot veszített a hétfői európai tőzsdei kereskedésben. Kora délután az árfolyam 14,76 eurón állt.    A kivásárlást részben saját forgóeszközökből, jórészt azonban hitelekkel, valamint 2,7 milliárd eurós tőkeemeléssel kívánja finanszírozni az Infineon.     Az akvizíció lezárására a szükséges felügyeleti hatósági engedélyek birtokában az idei év végén, vagy a jövő év elején kerülhet sor.

Az Infineon igazgatója bízik benne, hogy az amerikai hatóságok megadják az engedélyt az egyesüléshez, mivel a két vállalat termékpalettája jól kiegészíti egymást és nincs közöttük lényeges átfedés. Az Infineon 2017-ben az amerikai Wolfspeed Power vállalatot szerette volna megvásárolni, de az akvizíció akkor Washington nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozó vétója miatt hiúsult meg. Ellentétben viszont az amerikai hadseregnek is berendezéseket szállító Wolfspeed Power vállalattal, a Cypress nem gyárt exportkorlátozás alá eső termékeket.

Az akvizíció következtében nem kell leépítésekre számítani, “sőt, a munkahelyek számának a növekedésével számolunk” – mondta Reinhard Ploss. Az egyesüléstől az Infineon igazgatója 1,5 milliárd eurós forgalomnövekedést és 180 millió eurós megtakarítást vár.