Ontják a kocsikat az oroszok

Oroszországban az első hat hónapban 1,7 százalékkal több, júniusban 0,3 százalékkal kevesebb autót gyártottak éves összevetésben.

Az orosz statisztikai hivatal honlapján szereplő adatok szerint a június végével záródott hat hónapban 784 ezer autó készült Oroszországban, ami 1,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.     A júniusban gyártott személyautók száma 138 ezer volt, 0,3 százalékkal kevesebb tavaly júniushoz képet, ugyanakkor 20,5 százalékkal több az előző hónaphoz, májushoz viszonyítva.    A legnagyobb orosz autógyártó, az AvtoVaz elnöke nemrég borúlátóan nyilatkozott az orosz autópiac idei kilátásáról.

Yves Caracatzanis július elején azt mondta, hogy az orosz autópiac 2,4 százalékkal zsugorodott az első fél évben, és szerinte egyelőre nincs miért élénkülésre számítani az év hátralevő részében. A vállalatvezető úgy fogalmazott, hogy idén a legjobb esetben is stagnálni fog az eladott autók száma Oroszországban.

Az Avtovaz által gyártott Lada autók eladása júniusban 2 százalékkal, 30 ezer 786-ra csökkent éves szinten. Az idei első hat hónapban 174 ezer 186 Lada személygépkocsit adtak el, ami 2,5 százalékkal több a tavalyi első hat hónapnál.     A Lada részesedése az orosz autópiacon 21 százalék volt júniusban.