Létszámot csökkent az Opel

A már bejelentett elbocsátások felett további létszámcsökkentésre készül az Opel a német Handelsblatt vállalati belső és szakszervezeti forrásokra hivatkozó jelentése alapján. Szentgotthárd nincs veszélyben.

A Bloomberg hírügynökség által is megerősített értesülések szerint a vállalat vezetése és a szakszervezetek több hónapig tartó egyeztetéseket követően az Opel németországi telephelyeinek megőrzését szem előtt tartva megállapodtak a már korábban bejelentett létszámcsökkentés feletti elbocsátások részleteiben.     A létszámcsökkentés a Handelsblatt és a Bloomberg jelentése szerint 4100 alkalmazottat érinthet. A csökkentést korai nyugdíjazással és közös megegyezéssel tervezik megoldani. A csökkentés ellentételezésére a megmaradó állomány foglalkoztatási garanciáját 2023-ról 2025-ig hosszabbítják meg.

Az újabb létszámcsökkentés tervéről több német lap is beszámolt. A Wirtschaftswoche szerint “alacsony négyjegyű számban” készülnek alkalmazottakat elbocsátani az Opelnél, elsősorban a többletkapacitással rendelkező szerszámgép gyártásban és prototípus építő műhelyekben. Az Allgemeine Zeitung Mainz úgy tudja, hogy 2025-ig mintegy kétezer fő elbocsátására kerülhet sor.

A francia PSA 2017-ben szerezte meg az ellenőrzést az Opel felett. Az Opel az elmúlt két évben már mintegy hétezer munkahely megszüntetését határozta el. A németországi Opel üzemekből már több mint hatezer alkalmazott távozott korai nyugdíjazással vagy közös megegyezéssel.

A sajtóhírekkel kapcsolatban Dános András, az Opel hazai kommunikációs vezetője megerősítette, hogy két évvel, 2025-ig meghosszabbították az Opel kötelezettségvállalását, hogy Németországban nem lesz kikényszerített elbocsájtás, bejelentették, hogy az Astra új generációja Rüsselsheimben fog készülni, ugyancsak Rüsselsheimet alkalmassá teszik a EMP2 platformon való autógyártásra – tehát hosszú távon garantálják a munkát a központi gyárban. A PSA Szentgotthárd jövője biztos kezekben van, az év elején megkezdődött az 1,2-es benzines turbomotorok gyártása évi 350 ezres kapacitással, amihez háromműszakos munkarend társul a gyárban.